Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Valtakunnansyyttäjä on kuultavana tänään Mäenpään tapauksessa: ”Käydään varmasti läpi perustavanlaatuisia kysymyksiä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen (kuvassa) on tänään kuultavana eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka käsittelee kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytteeseen asettamista. Kokous alkoi kello 9.30, ja valtakunnansyyttäjä kutsuttiin valiokunnan kuultavaksi heti kokouksen alettua.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asiaa ennen kokouksen alkua kommentoinut valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi odottavansa, että kuulemisessa käydään läpi, miksi valtakunnansyyttäjä katsoi tarpeelliseksi tuoda asian eduskuntaan.

– Käydään varmasti (läpi) ihan näitä perustavanlaatuisia kysymyksiä, hän sanoi valiokunnan huoneen ovella toimittajille.

Ensi viikolla valiokunnan kuultavana on Mäenpää ja sitä seuraavalla viikolla asiantuntijoita.

Valtakunnansyyttäjä pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Viime viikolla eduskunnassa nähtiin erikoinen episodi, kun lähetekeskustelussa Mäenpään tapauksesta ei käytetty yhtään puheenvuoroa puolueiden yhteisellä päätöksellä.

Lainsäädäntötyössä lähetekeskustelussa eduskunta perinteisesti evästää valiokuntaa sen työssä.

– Tämä on vähän erityyppinen asia, joten en kyllä näe isoa merkitystä, ettei sitä käyty, Ojala-Niemelä sanoi viime viikolla.

Ps-ryhmä todennäköisesti estää luvan antamisen.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Perustuslakivaliokunnassa kansanedustajien odotetaan ottavan puoluepoliittinen lakki pois päästä, ja arviot on tehtävä juridiselta pohjalta.

Ojala-Niemelä on sanonut luottavansa perustuslakivaliokunnan jäseniin siinä, että he osaavat käyttää myös tässä asiassa omaa harkintaansa.

– Minusta meillä on tuolla hyvä porukka ja uskon, että tämä saadaan asiallisesti ajan kanssa käsiteltyä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioi tammikuussa, että ryhmä todennäköisesti estää Mäenpään syyttämisluvan antamisen eduskunnan istunnossa.

Eduskunnan äänestyksessä tarvitaan vähintään viiden kuudesosan kannatus, jotta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle saadaan eduskunnan suostumus. Perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa, eli puolueen eduskuntaryhmä pystyy yksin estämään suostumuksen antamisen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE