Politiikka

Valtion alkoholijuomayhtiö Altia listautuu pörssiin

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valtion alkoholijuomayhtiö Altia listautuu Helsingin pörssilistalle, valtioneuvosto kertoo.

Listautumisen toteutuessa valtio jää yhä vähintään kolmanneksella yhtiön omistajaksi, tiedottaa valtioneuvosto. Tällä hetkellä valtio omistaa Altian sataprosenttisesti.

Listautumisen tarkempaa ajankohtaa ei vielä kerrota. Suomen valtio järjestää osakemyynnin ja pörssilistauksen, jossa Altia Oyj:n osakkeita tarjotaan yleisölle ja osakkeet listataan Helsingin pörssiin.

Aiheesta kerrotaan lisää perjantain kuluessa. Valtioneuvosto järjestää asiasta lehdistötilaisuuden kello 11.

Liikevaihto oli noin 360 miljoonaa.

Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli noin 360 miljoonaa.

Altia toimii Pohjoismaissa, Virossa ja Latviassa, ja sillä on tuotantoa Cognacissa Ranskassa. Yhtiö valmistaa, maahantuo, markkinoi, myy ja jakelee omia tuotemerkkejään sekä päämiestuotteita ja vie alkoholijuomia noin 30 maahan.

Valtio ilmoitti lokakuussa 2017 selvittävänsä mahdollisuutta listata Altia Helsingin pörssiin. Tarkoitukseksi kerrottiin laajentaa yhtiön kotimaista omistajapohjaa ja laskea valtion omistusosuutta nykyisestä.

– Hallituksen tavoite pitää Altian omistajapohja pääasiassa kotimaisena on sinänsä hyvä. Pyrkimys valtionomistuksen myymiseen pörssilistautumisen kautta on kuitenkin jälleen osoitus hallituksen yksityistämisideologiasta, vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski arvioi syksyllä.

Nyt valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa Altian tiedotteessa, että parinkymmenen vuoden tauon jälkeen valtio-omistaja kykenee jälleen tarjoamaan kehityspolun listautumisen kautta.

– Päätös luoda Altialle entistä paremmat kasvu- ja kehitysmahdollisuudet, on vastuullisen omistajan ajanmukaista toimintaa. Kaikilla suomalaisilla on nyt mahdollisuus omistaa pala kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvaa kasvutarinaa. Minulla on täysi luottamus yhtiön johtoon, vahvaan talouteen sekä hyvään hallintoon listautumisen toteuttamisessa ja listayhtiönä toimimisessa.

Viime hallituskaudella keskusta vastusti.

Myyntivaltuuksista päätettiin jo edellisellä kaudella, vuonna 2014, mutta silloin asiaa ei kansanedustaja Sirpa Paateron (sd.) mukaan edistetty.

– Sitä vastoin tehtiin aika tiukat reunaehdot millä ehdoilla Altia voidaan myydä, Paatero totesi lokakuussa.

Ehtoihin kuuluu muun muassa kotimaisen viljan käyttö sekä myynnin työllisyysvaikutusten ja tuotto-odotuksen selvittäminen. Myös investoinnit ja tuotanto täytyisi myytäessä pitää Suomessa.

– Miten vuotuinen yli 40 miljoonan tuotto saadaan jatkossa turvattua? Täytyy hämmästellä keskustaa, joka on aikaisemmin pitänyt huolta valtionyhtiöstä. Nyt he ovat pistämässä lihoiksi yhtä sun toista ja tätäkin he vastustivat viime kaudella, Paatero sanoi lokakuussa.

Juttua on päivitetty klo 8:25.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat