Politiikka

Valtion holhous uhkaa Kittilää – Yle: Lex Kittilä otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa

LEHTIKUVA / OTTO PONTO
Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen valtuuston kokouksessa tiistaina.
LEHTIKUVA / OTTO PONTO
Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen valtuuston kokouksessa tiistaina.
LEHTIKUVA / OTTO PONTO
Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen valtuuston kokouksessa tiistaina.

Kittilän kunnanvaltuuston päätös ei riitä valtiolle, ja kuntaa saattaa uhata joutuminen valtion holhoukseen, selviää Ylen uutisesta.

Kittilän valtuustossa päätettiin, että syytteessä olevat luottamushenkilöt pidätetään osallistumasta asioiden käsittelyyn vain niissä asioissa, joissa heitä vastaan on nostettu syyte tai he ovat muista syistä esteellisiä.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti aikaisemmin tänään, että rikoksista epäillyt kuntapäättäjät voivat jatkaa luottamustoimistaan. Kuntaministeri, keskustan Anu Vehviläinen on kuitenkin aikaisemmin sanonut, että elleivät syytteessä olevat jää pois luottamustehtävistään, on käyttöön otettava niin sanottu Lex Kittilä. Tällöin valtiovarainministeriölle annettaisiin oikeus puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon.

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu kertookin nyt Ylelle, että Kittilän kunnanvaltuuston päätös tarkoittaa käytännössä, että esteellisyyssäännöksiä noudatetaan eikä tämä ole riittävä toimenpide palauttaa luottamusta päätöksentekoon.

Valtiovarainministeriö aloittaa lähipäivinä Kittilän kuulemisen.

Valli-Lintu sanoo Ylelle, että valtiovarainministeriö aloittaa lähipäivinä Kittilän kuulemisen selvitysryhmän asettamiseksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että valtio ottaa käyttöön Lex Kittilän. Lex Kittilän myötä ministeriön nimittämä selvityshenkilö tai selvitysryhmä tekee ehdotuksen toimenpiteistä, joilla kunnan hallinto palautetaan lainmukaiseksi. Ministeriöllä on myös viime kädessä oikeus pidättää kunnan luottamushenkilö luottamustehtävistään.

– Ensimmäisen kerran joudutaan käyttämään tämän (Lex Kittilän) mahdollistamaa toimivaltaa eli asettamaan selvitysryhmä tai selvityshenkilöitä selvittämään toimenpiteitä kunnan päätöksenteon luotettavuuden ja uskottavuuden palauttamiseksi, Valli-Lintu kertoo Ylelle.

Kittilän kunta saa kuitenkin vielä mahdollisuuden ennen valtion pakkotoimia. Kuntaa on nimittäin kuultava, ennen kuin Lex Kittilän mukainen selvitysryhmä voidaan asettaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat