Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Valtion vienninedistämisyhtiön epäillään käyttäneen väärin julkisia varoja – KRP käynnisti esiselvityksen

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Team Finlandin, Finnveran, Finpron ja Tekesin logot kuvattuna Espoossa 19. elokuuta 2016.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esiselvityksen epäilyistä, joiden mukaan valtion vienninedistämisyhtiö Finpron toiminnassa on käytetty väärin julkisia varoja. KRP tiedotti asiasta tiistaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Finpro ja Tekes yhdistyivät vuonna 2018 Business Finlandiksi (BF). BF on epäillyt Yhdysvalloissa työskennelleen entisen työntekijänsä siirtäneen yhtiön rahoja henkilökohtaiseen käyttöön vuosien ajan. Epäselvien kulujen määrä vuosina 2011-2017 on noin 4,8 miljoonaa dollaria.

BF nosti asiasta Yhdysvalloissa siviilikanteen vuonna 2018. KRP:n esiselvityksen tarkoituksena on nyt selvittää, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja ovatko Suomen viranomaiset toimivaltaisia käsittelemään asiaa.

BF:n laki- ja hallintojohtaja Marianne Asikainen sanoo, että KRP:n esiselvitys on erittäin hyvä asia.

-  Tällä tavalla koko tämä vyyhti pystytään selvittämään perin juurin. Mehän emme ole missään vaiheessa sulkeneet pois rikostutkinnan mahdollisuutta tässä prosessissa, Asikainen sanoi STT:lle.

ASIKAINEN ja KRP eivät kumpikaan halunneet kommentoida sitä, ottiko KRP asian selvitettäväkseen omasta aloitteestaan vai rikosilmoituksen perusteella.

Viime viikolla BF tiedotti, että oikeudenkäynti Yhdysvalloissa lykkääntyy, koska ex-työntekijä oli jättänyt henkilökohtaisen konkurssihakemuksen.

-  Kanteen käsittelyn edetessä epäilyt väärinkäytöksistä ovat vahvistuneet. Asian käsittely on siirtynyt konkurssituomioistuimeen, sillä vastaaja on jättänyt henkilökohtaisen konkurssihakemuksen tämän vuoden toukokuussa — Odotamme lisätietoa konkurssituomioistuimelta loppuvuoden kuluessa asian käsittelyn etenemisestä, yhtiö kertoi.

BF epäilee, että työntekijä johti silloista Finprota harhaan esimerkiksi muunnelluilla pankkitositteilla. Suomen Kuvalehti uutisoi keväällä 2021, että työntekijä oli käyttänyt rahoja muun muassa luksuslomamatkaan Eurooppaan, omakotitalonsa remonttiin sekä yksityiskoulujen maksuihin.

BF:n mukaan prosesseja on sittemmin tarkistettu ja kehitetty niin, että vastaaviin tapahtumiin päästään puuttumaan heti.

Maria Rosvall / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE