Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Valtioneuvoston tutkimus: Kävelyn ja pyöräilyn pitäisi olla ensisijaisia liikkumisvaihtoehtoja kaupunkiseuduilla

Istock

Kävelyn ja pyöräilyn pitäisi olla ensisijaisia liikkumisvaihtoehtoja ainakin tiiviillä kaupunkiseuduilla. Tämä ilmenee valtioneuvoston teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, jossa käydään läpi kävelyn ja pyöräilyn edistämismahdollisuuksia.

Keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa taloudelliset kannustimet ja kevytliikenteen väylien parantaminen ja lisääminen nykyistä nopeammin.

Väylien talvihoitoa tulisi tehostaa, jotta kävely ja pyöräily voisivat olla aitoja ympärivuotisia vaihtoehtoja. Talvikunnossapitoa koskevien tietojen tulisi niin ikään olla ajan tasalla. Myös kaupunkipyöräpalveluiden ulottamista ympärivuotiseksi olisi syytä selvittää.

Tutkimuksessa ehdotetaan niin ikään, että liikkumisen seuraamisen digitaalisia sovelluksia tulisi edelleen kehittää kannustamaan kävelyyn ja pyöräilyyn.

Selvityksessä otetaan kantaa myös kevyeen liikenteeseen liittyviin ristiriitoihin ja niiden ratkaisemiseen tutkitun tiedon nojalla.

– Päätöksentekijöiden on eri lähteissä todettu ennakoivan sidosryhmien vastustusta lievillekin autoilua rajoittaviksi koetuille toimille ja esittävän siksi varovaisia kävely- ja pyöräliikenteen ratkaisuja, todetaan tiedotteessa.

Liikkujan viikko tukee kevytkulkua

Torstaina alkanut Liikkujan viikko tukee kävely- ja pyöräilyharrastuksen nousua sekä kannustaa käyttämään joukkoliikennettä terveysturvallisesti. Euroopan laajuinen kampanja järjestetään 20. kerran.

Teemaviikko kannustaa pohtimaan omia arkisia liikkumisvalintoja sekä niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Tänä vuonna kampanja tuo esiin myös liikkumisen vaikutukset psyykkiseen terveyteen.

Suomalaisten liikkumisessa on ollut nähtävissä muutoksia, joiden myötä kävely ja pyöräily ovat lisääntyneet ja joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt.

– Kävely ja pyöräily olivat kasvussa jo ennen pandemian alkua. Näin Liikkujan viikolla on hyvä nostaa esille, että joukkoliikenne on turvallinen ja ympäristöystävällinen liikkumismuoto, sanoo liikkumisen asiantuntija Helena Suomela valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Liikkujan viikon päättää ensi keskiviikkona Auton vapaapäivä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE