Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Valtiovarainvaliokunnan mietintö julki, yrityksille luvassa rutkasti lisää hätäapua

Istock

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tänään, että hallitus on päättänyt moninkertaistaa suoran lisätuen yrityksille miljardiin euroon.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tämän osoittaa oikeaksi nyt myös juuri julkaista valtiovarainvaliokunnan mietintö hallituksen esitykset eduskunnalle vuoden 2020 lisätalousarvioksi.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan määrärahoihin 397 890 000 euron lisäystä. Valiokunta on lisännyt määrärahoja 686 500 000 euroa.

Business Finland on ottanut käyttöön kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoitus kohdennetaan yrityksille, joilla ennen koronan aiheuttamaa erikoistilannetta oli edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Valiokunta korottaa myöntövaltuutta 550 miljoonalla eurolla, jolloin myöntövaltuus nousee 700 miljoonalla eurolla.

Myös Ely-keskukset tukevat yrityksiä. Hallitus esitti alun perin  50 miljoonan euron lisäystä avustuksiin, jotka on tarkoitettu muun muassa palvelualojen pk-yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen. Valiokunta ehdottaa myöntövaltuuden nostamista 250 miljoonalla eurolla, jolloin valtuus nousee 300 miljoonaan euroon.

Sosiaali- ja terveysministeriölle esitetään nyt 60 miljoonaa euroa hallinnonalan kaikkein kiireellisimpiin menotarpeisiin, kun alkuperäinen esitys oli 26 miljoonaa euroa.

Valiokunnan ehdottamien muutosten jälkeen vuoden 2020 lisätalousarvioesitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta 1,1 miljardilla eurolla. Valtion nettolainanotoksi arvioidaan vuonna 2020 noin 3,3 miljardia euroa.

Valiokunnan ehdottamien muutosten jälkeen kuluvan vuoden budjetoidut tuloarviot ja määrärahat olisivat varsinainen talousarvio ja lisätalousarvio huomioon ottaen 58 775 837 000 euroa.

Kaikki oppositiopuolueet jättivät eriävän mielipiteen mietintöön. Esimerkiksi kokoomus sanoo pitävänsä hallituksen esitettyjä ratkaisuja sekä terveydenhuollon resurssien että yritysten konkurssien välttämisen osalta riittämättöminä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE