Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

21.5.2025 13:06 ・ Päivitetty: 21.5.2025 14:08

Valtonen STT:lle: Suomi avoin Israelin ministereille asetettaville EU-pakotteille

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Suomi lähtökohtaisesti tukee sitä, että EU voisi asettaa pakotteita joitakin Israelin hallituksen ministereitä kohtaan. Näin sanoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ruotsi kertoi tiistaina ajavansa pakotteita yksittäisiä ministereitä kohtaan. Ruotsin ulkoministeri Maria Malmer Stenergard kommentoi tiistaina uutistoimisto AFP:lle, että EU:n on kiristettävä toimiaan, koska siviilien tilanne Gazassa ei ole parantunut.

Valtosen mukaan Suomi on hyvin avoin ajatukselle.

-  Mielestäni on todella tärkeää, että katsotaan, mitä pystytään henkilöpakoteregiimin puitteissa tekemään. Olemme alustavasti olleet tukemassa sitä, että kaikkia näitä ministereiden lausuntoja, joista osa on todella kylmääviä, selvitetään ja katsotaan, olisiko henkilöpakotejärjestelmä oikea keino puuttua. Että lähtökohtaisesti tuetaan, Valtonen sanoo.

SUOMI on lisäksi vaatinut henkilöpakotelistan täydentämistä uusilla nimillä väkivaltaisista Israelin siirtokuntalaisista ja toisaalta Hamasista.

Tiistaina kerrottiin, että EU aloittaa Israelin ja EU:n välisen assosiaatiosopimuksen arvioinnin ihmisoikeuksia koskevan pykälän osalta. Sopimus on muun muassa helpottanut kaupankäyntiä EU:n ja Israelin välillä. Valtosen mukaan kyse on tärkeästä askeleesta eteenpäin.

Valtonen, presidentti Alexander Stubb ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) julkaisivat maanantaina yhteisen kannanoton Gazan tilanteesta. Hallituspuolueiden kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten riveistä on kommentoitu, että kannanotossa olisi voinut vielä enemmän korostaa Hamasin roolia.

Valtonen sanoo, että hallituksen sisällä on ”totta kai jonkin verran eri näkemyksiä siitä, että miten pitäisi toimia, miten pitäisi edetä”. Itse kannanottoa hän sanoo Suomen pitkän linjan mukaiseksi. Painotuseroja voi olla hänen mukaansa esimerkiksi siinä, nostetaanko ensin esiin Hamasin terroristinen hyökkäys ja panttivankien vapauttaminen vai tämän hetken erittäin katastrofaalinen humanitaarinen tilanne.

-  Mitään linjaeroja sen suhteen, mitä siinä lukee, ei kyllä ole, Valtonen sanoo.

OPETUSMINISTERI Anders Adlercreutz (r.) on vaatinut keskustelua Palestiinan valtion tunnustamisesta.

-  Keskusteluahan sinänsä käydään kaiken aikaa, mutta ennen muuta tämähän ei ole Suomen askeleista kiinni. Jos Suomi jonain päivänä lähtee tunnustamaan, niin sen pitää aidosti viedä prosessia eteenpäin, Valtonen sanoo.

Valtonen nostaa esiin, että konkreettisia keinoja kahden valtion mallin edistämiseksi haetaan kesäkuussa YK-kokouksessa Ranskan ja Saudi-Arabian johdolla. Valtosen mukaan Suomi tekee ratkaisuja joka tapauksessa kumppanimaiden kanssa, jos tekee.

-  Mutta nyt ei olla siinä tilanteessa, että meillä olisi kotimaista kannanmuodostusta missään vaiheessa edes aloitettu.

Valtonen kehottaa katsomaan tunnustamiseen liittyen asian kahta puolta. Hänen mukaansa jos olisi maita, jotka tunnustavat Palestiinan, tarvitaan myös erityisesti läheltä maita, jotka tunnustaisivat Israelin.

-  Pitää saada turvallisuustasapaino sinne molemmin puolin luotua, koska muuten ollaan jatkuvasti sitten tällaisessa vastaavassa tilanteessa, että epäluulo vain kasvaa ja samalla ikävä kyllä epätoivo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU