Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Valvira: Lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä ei sovi palkata henkilöstövuokrauksen tavoin

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Henkilöstövuokrauksen kaltainen palkkaus soveltuu huonosti lastensuojelun sosiaalityöntekijöihin, toteaa sosiaali- ja terveysalaa valvova viranomainen Valvira.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valviran tiedotteen mukaan osa kunnista on palkannut lastensuojeluun henkilökuntaa määräaikaisiin virkasuhteisiin hyödyntämällä henkilöstön vuokrausta muistuttavia keinoja.

Valviran ja aluehallintoviranomaisten antaman ohjeen mukaan palkkauskäytäntö on johtanut tilanteisiin, joissa kunnat ovat maksaneet yrityksille työntekijöiden palkan lisäksi korvauksia, jotka liittyvät sosiaalityöntekijän viranhoitoon.

-  Vastaavasti sosiaalityöntekijät ovat kunnan maksaman palkan lisäksi voineet saada heidät kunnalle työhön välittäneiltä yrityksiltä viranhoitoon liittyviä palkkioita, korvauksia ja etuja, ohjeessa todetaan.

Valviran mukaan lastensuojelua tekevä sosiaalityöntekijä on tällaisessa tilanteessa oikeudellisessa suhteessa sekä julkisen palvelun järjestäjään että yksityiseen toimijaan, mikä heikentää luottamusta viranomaisten toimintaan.

-  Käyttäessään julkista valtaa sosiaalityöntekijä toimii virkavastuulla ja hänellä on päävastuu lapsen edun toteutumisesta, lastensuojeluasian valmistelusta, palvelujen suunnittelusta ja niiden toimeenpanosta, ohjeessa muistutetaan.

Valviran ja aluehallintoviraston antaman ohjeen mukaan kuntien, kuntayhtymien ja pian aloittavien hyvinvointialueiden on pidettävä huoli siitä, että lastensuojelun palkkauksessa noudatetaan lakia. Ohjeessa todetaan myös, että lastensuojelussa tulisi välttää määräaikaisia työsuhteita, koska henkilöstön suuri vaihtuvuus heikentää lastensuojelun laatua.

Juttua muokattu 8.12. klo 14.19: Korvaukset, joita kunnat ovat maksaneet yrityksille työntekijöiden palkan lisäksi, liittyvät sosiaalityöntekijän viranhoitoon, eivät johda siihen. Korjattu 3. kappaleesta väärä sana: johtavat po. liittyvät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE