Kotimaa
10.11.2019 14:12 ・ Päivitetty: 10.11.2019 14:51
Valvira: Vanhustenhoito on paranemaan päin – ”Osaavan henkilöstön saatavuudessa on vakavia ongelmia”
Vanhustenhoito on paranemaan päin, arvioi ylijohtaja Markus Henriksson Valvirasta eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta.
Näin siitä huolimatta, että perjantaina jälleen yhden yksityisen vanhusten hoivakodin toiminta määrättiin osittain keskeytettäväksi.
– On myönteisiä signaaleja siitä, että korjaustoimia on tehty. Alan yritysten omavalvonta on selvästi paranemaan päin. Samalla on yhä liian paljon toimintayksikköjä, joissa asiat eivät ole hyvällä tolalla. Asioiden parantaminen vaatii sitkeää, pitkäjänteistä työtä, sanoo Henriksson.
– Osaavan henkilöstön saatavuudessa on vakavia ongelmia. Työn houkuttelevuutta pitää lisätä, hän jatkaa.
Sen jälkeen kun vanhusten hoivakotien ongelmat alkuvuonna nousivat laajasti julkiseen keskusteluun, Valvira on saanut aiempaa enemmän yhteydenottoja. Myös vammaisten sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien hoitoon liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet.
– Valvontatyön tieto painottuu kielteisiin havaintoihin. Suuressa osassa hoivapalveluyksiköitä tilanne on aivan hyvä, Henriksson toteaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti lokakuun alussa lakiluonnoksen, jossa esitetään sitovaa hoitajamitoitusta vanhusten pitkäaikaiseen tehostettuun palveluasumiseen. Henkilöstövahvuudessa tulisi olla seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden.
– On hyvä, että mitoituksesta säädetään. Henkilöstömitoituksen valvonta on sitä selkeämpää, mitä selkeämmät pykälät ovat, sanoo Henriksson.
Lääkehuoneen ovi oli auki
Pihlajalinnan operatiivisen johtajan Teija Kulmalan mukaan Sastamalan Ikipihlaja Anne -hoivakodin ongelmat ovat yksittäistapaus.
– Meille oli yllätys, että omavalvonta tässä yksittäisessä yksikössä oli pettänyt, sanoo Kulmala.
Kahden viikon takaisessa aluehallintoviraston yllätystarkastuksessa ilmeni muun muassa, että lääkehuoneen ovi oli auki. Avin mukaan henkilökuntaa oli lisätty, mutta kesän aikana useita työntekijöitä oli jäänyt sairauslomalle tai irtisanoutunut. Lisäksi useat sijaiset olivat lopettaneet työn kesken.
– Sillä hetkellä, kun tarkastus on tehty, henkilökuntamitoitus on ollut riittämätön. Nämä ongelmat on nyt kahden viikon aikana korjattu, sanoo Pihlajalinnan Kulmala.
Henkilökuntaa on hänen mukaansa nyt jo enemmän kuin toimiluvassa edellytetään.
Aluehallintovirasto määräsi, että Ikipihlaja Annessa saa jatkossa olla enintään 15 asukasta. Osa nykyisistä asukkaista tulee keskiviikkoon mennessä siirtää toisaalle.
Hoivayhtiöihin lisää väkeä
Tammikuussa Valvira määräsi Esperi Care -yhtiön toiminnan Ulrika-hoitokodissa keskeytettäväksi. Vastuu hoidosta siirrettiin pikavauhtia kunnalle eli Kristiinankaupungille. Sittemmin viranomaisten tarkastukset ovat johtaneet toiminnan keskeyttämiseen useissa yksityisissä hoivakodeissa.
Myrskyn silmään joutuneista Esperi Caresta ja Attendosta ei viikonloppuna löytynyt vastuuhenkilöitä puhelinhaastatteluun.
– Käynnistimme keväällä vastuullisuusohjelman, kertoo Attendon liiketoimintajohtaja Virpi Holmqvist STT:lle sähköpostitse.
Attendon vastuullisuusohjelmaan kuuluu muun muassa avustavan henkilöstön lisääminen. Yhtiö on myös palkannut kiertäviä sijaisia.
Esperi Care tiedotti syyskuussa solmineensa tämän vuoden aikana noin 1 500 uutta työsuhdetta. Sairauslomien määrä on Esperin mukaan kääntynyt laskuun.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.