Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vankilassa istuva Kaili sai kenkää murskalukemin – Näin SDP:n Heinäluoma ja Kumpula-Natri kommentoivat

Jani Laukkanen

EU-parlamentti on päättänyt erottaa varapuhemies Eva Kailin tehtävästään äänin 625-1. Kaili on epäiltynä lahjusskandaalissa ja istuu parhaillaan pidätettynä Harenin vankilassa Brysselin ulkopuolella.

Rane Aunimo

Demokraatti

SDP:n europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma kommentoivat asiaa medialle tänään Strasbourgissa.

Kreikkalainen Kaili istui EU-parlamentin S&D-ryhmässä, jossa myös Heinäluoma ja Kumpula-Natri ovat.

– Ryhmän sisälle olemme päättäneet olla tässä oman vanhan linjamme mukaisia eli nollatoleranssi, täysi yhteistyö poliisin kanssa ja haluamme tulla motivoituneina töihin, jatkaa työtä korruption kitkennän, avoimuuden ja ihmisoikeuksien ja työntekijöiden oikeuksien puolesta, Kumpula-Natri kommentoi medialle.

Kumpula-Natri viittasi parlamentin puhemiehen sanoihin, että parlamentti ei ole ostettavissa ja se on toimintakykyinen skandaalista huolimatta nostamaan esiin korruptioasioita ja ihmisoikeuskysymyksiä.

– Sen takia on tärkeää, että asia selvitetään perinpohjaisesti ja samalla parlamentti ei rapauta toimintakykyään. Päätimme myös maanantain istunnossa palauttaa valiokuntaan uudelleenkäsittelyyn esimerkiksi Qatarin ja Kuwaitin viisumivapauden, joka oli jo valiokunnassa mennyt isolla enemmistöllä läpi. Eli kyllä tämä jättää myös jälkensä.

Kumpula-Natri painotti, että tiukempia järjestelmiä tarvitaan.

Lisää aiheesta

– Ei kannata kuvitella, etteikö tällaisesta rikollisestakaan toiminnasta jäisi kiinni.

Hän sanoi uskovansa, että parlamentti tarvitsee parempaa suojaa vaikuttamisyrityksiltä.

– Nämä uutisotsikot ja paljastuneet tapaukset ovat pöyristyttäviä.

HEINÄLUOMA puolestaan arvioi korruptioskandaalia järisyttäväksi, ja se pakottaa EU-instituutiota miettimään toimintaansa uudelleen ja suojautumaan kovemmilla säännöksillä.

– Nämä toimet ovat jo käynnissä. Oli tärkeää, että parlamentti tänään erotti korruptioon liitetyn varapuheenjohtajan Eva Kailin. 625 puolesta 1 vastaan ovat aika tylyt numerot, mutta kertoo myös siitä, että parlamentissa on vahva halu tehdä täydellinen pesäero kaikkeen tällaiseen toimintaan.

Heinäluoma kertoo, että parlamentti asettaa erityisen tutkimusvaliokunnan ja odotettavissa on iso määrä ehdotuksia, mitä jatkossa pitäisi tehdä, ettei vastaava toistu.

Kriisipalavereja S&D-ryhmässä ei ole Heinäluoman mukaan silti pidetty.

– Ryhmä on tässä hyvin yhtenäinen, voi sanoa hämmästyttävän yhtenäinen. Täydellinen selvitys, täydellinen putsaus. Kaikki ongelmat, joita on havaittu, ne pitää ottaa esille ja sitten korjaustoimet tehdään nopeasti.

Heinäluoma kommentoi myös eilistä sopua siitä, että EU jäädyttää Unkarilta 6,3 miljardia EU-koheesiovaroja ja 5,8 miljardia elvytysvaroja. EU on pyrkinyt saamaan muutosta Unkarin ihmisoikeusrikkomuksiin uuden oikeusvaltiomekanismin avulla.

Europarlamentaarikko ja mekanismin pääneuvottelija Petri Sarvamaa (kok.) pitää päätöstä varojen jäädyttämisestä merkittävänä demokratian voittona.

Viktor Orbanin kuja kapenee. Euroopan unioni seisoo autokratiaa vastaan. Oikeusvaltiorikkomuksilla on hintansa, ja jos Unkarin suunta ei tule muuttumaan, jää Orbanilla lopulta luu käteen, Sarvamaa jyrähti aiemmin tänään tiedotteessaan.

Toisaalta Verkkolehti Politico arvioi kiistan voittajaksi Unkarin pääministerin Orbanin.

– Itse sanoisin näin, että neuvoston eilinen yhteisymmärrys on luonteeltaan historiallinen ja äärimmäisen positiivinen ja se osoittaa, että EU kykenee päätöksiin välillä vaikeidenkin vaiheiden jälkeen ja ne vievät unionia eteenpäin arvoyhteisönä, joka kykenee toimimaan ja saamaan tulosta aikaan, Heinäluoma sanoo.

Heinäluomakin tosin myöntää, ettei päätös ole täydellinen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE