Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Vantaan kouluampumisen tutkinnanjohtaja: Mahdollisia kiusaamisväitteitä selvitetään

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vantaan kouluampumisen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä kertoo poliisin selvittävän, onko muun muassa kiusaaminen vaikuttanut ampumisen taustalla. Ylen mukaan 12-vuotias epäilty on joutunut koulukiusatuksi koulussaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Särkkä kertoo STT:lle, että mahdollisia kiusaamisväitteitä ja muita tekoon vaikuttaneita asioita selvitetään tapahtumien taustojen selvittämisen yhteydessä.

-  Tässä tehdään kattava tutkimus sen suhteen, mitkä nämä taustatekijät ja laukaisevat tekijät tässä tapauksessa ovat olleet, Särkkä sanoi keskiviikkona puolenpäivän jälkeen.

Hän ei toistaiseksi kommentoi tarkemmin taustoihin liittyviä selvityksiä vedoten tutkinnan keskeneräisyyteen ja siihen, että oleellisia kuulemisia on hoitamatta.

POLIISI on Särkän mukaan aloittanut esitutkinnan siitä, miten Vantaan epäilty kouluampuja sai haltuunsa aseen.

Särkkä kertoo, että asiaa tutkitaan alustavasti epäiltynä ampuma-aserikoksena mutta nimike voi esitutkinnan yhteydessä muuttua myös lievemmäksi ampuma-aserikkomukseksi. Asetta koskeva tutkinta on hänen mukaansa irrallinen osansa kouluampumista koskevassa kokonaisuudessa.

Yksi ihminen kuoli ja kaksi haavoittui vakavasti tiistaina ampumisessa Viertolan koulussa Vantaalla. Ampumisesta epäillään koulun oppilasta, ja uhrit ovat epäillyn tavoin koulun kuudesluokkalaisia.

Poliisi sai hälytyksen Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteelle tiistaina aamuyhdeksän jälkeen. Yksi uhreista kuoli tapahtumapaikalle, ja kaksi muuta ampumisessa haavoittunutta lasta toimitettiin sairaalahoitoon.

Epäilty ampuja otettiin kiinni hieman ennen aamukymmentä Helsingin Siltamäessä. Kiinnioton yhteydessä pojan hallusta löytyi poliisin mukaan revolverimallinen käsiase. Ase on poliisin mukaan luvallinen ja luvanhaltija on epäillyn ampujan lähisukulainen.

Poliisilla on Särkän mukaan käsitys siitä, miten tapahtumat etenivät Jokirannan opetuspisteessä. Ampuminen tapahtui koulun yksikerroksisessa parakkikoulurakennuksessa, mutta hän ei toistaiseksi tarkentanut sitä, tapahtuiko kaikki luokkahuoneessa vai myös käytävällä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin keskiviikkona tiedotteessaan, että Vantaan tiistaisessa kouluampumisessa kuollut oli poika. Molemmat ampumisessa vakavasti haavoittuneet ovat poliisin mukaan tyttöjä. Toinen tytöistä on Suomen kansalainen, kun taas toisella on Suomen ja Kosovon kaksoiskansalaisuus.

Myös ampumisesta epäilty on Suomen kansalainen. Poliisi kertoi jo tiistaina, että kaikki osalliset ovat kuudesluokkalaisia.

POLIISI kertoo tiedotteessaan, että Viertolan koulun ampumisesta epäilty on kuulustelussa myöntänyt teon. Tutkinnanjohtaja Särkkä kertoo, että toista haavoittunutta on kyetty alustavasti puhuttamaan.

Kouluampumisesta epäilty on rikosylikomisario Kimmo Hyvärisen mukaan kuulustelussa avannut poliisille myös teon mahdollista motiivia. Poliisi ei Hyvärisen mukaan toistaiseksi avaa mahdollista motiivia julkisuuteen vaan selvittää sitä yhä. Poliisi kertoo jatkavansa tutkintaa keskiviikkona teknisellä tutkinnalla ja ihmisten kuulemisella.

Poliisi huomauttaa tiedotteessa, että kouluampumisesta leviää sosiaalisessa mediassa paljon erilaista ja osittain virheellistä tietoa.

-  Poliisi haluaa edelleen muistuttaa, että virheellisen tiedon levittäminen somessa on rikos, poliisi toteaa tiedotteessa.

Suomessa on keskiviikkona suruliputus kouluampumisen vuoksi.

Markku Uhari/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE