Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Vantaan sellimurhan käsittely jatkuu – todistajat kertoneet saaneensa tappouhkauksia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Toinen murhan syytetyistä (takana) elehti ja näytti käsimerkkejä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla tiistaiaamuna 10. toukokuuta 2022.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa jatkuu tänään Vantaan vankilan sellimurhan käsittely.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

19- ja 23-vuotiaiden miesten syytetään murhanneen parikymppisen uhrin yhdessä Vantaan vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla. Tänään syytettyjä on tarkoitus kuulla, jos he haluavat tulla kuulluksi. Lisäksi oikeus kuulee todistajina kahta kolmesta muusta miehestä, jotka olivat samassa matkasellissä syytettyjen ja uhrin lisäksi. Kolmas heistä todistaa huomenna.

Matkaselleissä majoitetaan tilapäisesti esimerkiksi käräjäoikeuteen tai toiseen vankilaan matkalla olevia vankeja. Alkuun kaikkia matkasellissä numero 14 olleita vankeja epäiltiin murhasta, mutta myöhemmin epäily tarkentui nyt syytteessä olevaan kaksikkoon.

Esitutkinnassa muut sellissä olleet vangit ovat kertoneet, että vanhempi syytetyistä oli käskenyt heitä ”olemaan tietämättömiä” asioista ja tehnyt samalla sormellaan kurkunleikkausta kuvaavan eleen. Yksi vangeista kertoi, että nuorempi syytetty oli uhannut tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa asiasta.

Vaikka vangit eivät uskaltaneet ilmoittaa vartijoille todistamastaan väkivallasta, esitutkinnassa he kertoivat yrittäneensä vaivihkaa kiinnittää vartijoiden huomion uhriin siinä kuitenkaan onnistumatta. Esitutkinnassa kuullut vartijat kertoivat, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista.

Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Viime viikolla välikohtaus keskeytti käsittelyn

Syyttäjien mukaan miehet kohdistivat uhriin kidutuksenomaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä noin kahden vuorokauden ajan. Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista, jotka tapahtuivat matkasellin wc-tiloissa.

Murhasyytteen käsittely alkoi oikeudessa viime viikolla. Heti alkuun istunto jouduttiin keskeyttämään hetkeksi, kun 23-vuotias syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Vartijat ja poliisit taltuttivat miehen nopeasti. Miehellä oli myös kädessään veistä muistuttava esine, joka sittemmin osoittautui muoviseksi.

Syytetyn vihan kohteena oli ilmeisesti 19-vuotias kanssasyytetty. Molemmat miehet kiistävät murhasyytteen, mutta 19-vuotias on myöntänyt laittaneensa muovipussin uhrin päähän ja kuristaneensa tätä vankilahousujensa narulla. Hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

23-vuotias kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan syytteen väkivaltaisuuksista ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. Törkeät raiskaukset molemmat kiistävät.

Syyttäjän mukaan henkirikoksen motiivi liittyy uhrin seksuaalirikostaustaan. STT:n tietojen mukaan uhri oli tuomittu muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Syyttäjien mukaan 19-vuotias syytetty tiesi tästä jollain tavoin, mutta luuli, että miehen uhri oli ollut todellista nuorempi lapsi.

Syyttäjät ovat pyytäneet, että molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

Molemmilla aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

Toinen heistä tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä 10,5 vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Toinen miehistä tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE