Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Vapisiko käsi yhtään?” – SDP:stä jyrähdys ja erityiskysymys perussuomalaisille

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

SDP:n jäsenet työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa kysyvät, miten tulevaisuudessa kukaan voi puolustaa itseään, jos hallitus riisuu koko työntekijäkenttää aseista.

Demokraatti

Demokraatti

Työministeri Arto Satonen (kok.) kertoi eilen työrauhalainsäädännön uudistuksen sisällöstä ja hallituksen etenemisestä asiassa. Sopimisen sijaan tiedossa on lisää sanktioita, valiokunnan sd-jäsenet arvioivat.

– Työnantajien tilanne säilyy ennallaan. Uutena asiana on nostettu esiin myös henkilökohtaiset sakot. Se ei sovi oikeuskäytäntöömme. Tähän asti järjestäviä liittoja tai ammattiosastoja on rangaistu lakoista, jos sopimuksia ei ole noudatettu, tiedotteessa todetaan.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly painottaa, että hyvä ja luottamuksellinen neuvottelujärjestelmä takaa paremmin työehtosopimusten noudattamisen ja vähäisen lakkojen määrän, ei niiden rajaamiset ja sakkojen kasvattaminen nelinkertaiseksi.

Lakkoja on saatu parhaiten estetyksi hänen mukaansa Ruotsissa sillä, että keskinäinen vuorovaikutus ja tasavertainen kohtelu toteutuu aina työpaikoilla asti. Ruotsissa on käytössä työntekijän tulkintaetuoikeus kiistatilanteissa. Lisäksi Ruotsissa työntekijöillä on parempi tiedonsaantioikeus sekä edustus yrityksen hallinnossa.

“Kaikki revitään palkansaajien selkänahasta.”

– Orpon hallitus on yhdeksässä kuukaudessa esityksillään työntekijöiden aseman heikentämiseksi saanut aikaan enemmän poliittisia lakkoja kuin kaikki muut hallitukset yhteensä viimeisen 30 vuoden aikana. Ne eivät olleet ongelma aiemmin. Olisiko nykypolitiikka väärää, Lyly kysyy.

SDP:N varapuheenjohtaja Niina Malm huomauttaa, että lakko-oikeuteen puuttuminen on jälleen yksi hallituksen päätöksistä, joka hyödyttää vain työnantajaa.

– Samaan aikaan kun hallitus mukamas tekee pohjoismaista mallia, se ajaa itseasiassa Suomea vain kauemmaksi muista pohjoismaista.

Mitään tasapuolisuutta ei ole, hän kritisoi, kun työnantajille ei ole tiedossa mitään tiukennuksia eikä sanktioita.

– Kaikki revitään palkansaajien selkänahasta. Näin toimitaan lakkojen suhteen, jotka ovat viimesijainen keino kertoa mielipide.

SUOMALAISILTA työntekijöiltä otetaan aseita pois, joita on mahdollista ollut käyttää länsimaisissa demokratioissa, kansanedustaja Timo Suhonen kritisoi. Hän mainitsee lakko-oikeuteen kajoamisen, lakkosakkojen korottamisen ja työntekijän 200 euron lakkosakon.

– Ymmärsivätkö perussuomalaisten edustajat lainkaan mihin paperiin nimensä pistivät Säätytalolla viime kesäkuussa. Vapisiko käsi yhtään, kun nämä palkansaajien perusoikeuksiin kuuluvat heikennykset allekirjoitettiin, Suhonen kysyy.

“Kyse on suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta.”

SDP esitti tällä viikolla välikysymyksessä hallitukselle sovinnon tietä.

– Meidän mielestämme tie neuvottelupöytään pitäisi avata uudestaan ja niin, että vaihtoehtoja punnittaisiin aidosti. Näin vältetään tulehtuneiden työmarkkinoiden kroonistuminen. Kyse on suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta, jota ei kannata riitojen vuoksi heittää romukoppaan, kansanedustaja Piritta Rantanen muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE