Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Varapuhemies Filatov Demokraatille: Halla-aho politisoi puhemiehenvaalia

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Puhemies Jussi Halla-aho (keskellä) ja varapuhemiehet Tarja Filatov ja Paula Risikko eduskunnan puhemiehistön tiedotustilaisuudessa eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä tänään tiistaina.

Eduskunnan toisena varapuhemiehenä jatkava SDP:n Tarja Filatov näkee politiikan tulleen osaksi myös puhemiehistön valintoja.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Puhemieheksi tiistaina eduskunnassa valittu Jussi Halla-aho (ps.) sai 105 ääntä. Kun kaikkiaan vaalissa äänesti 170 kansanedustajaa, Halla-aho tuli valituksi 20 äänen marginaalilla. Jotta uusintaäänestystä ei tule, tarvitaan puolet paikallaolijoiden äänistä.

Määrän pienuutta voi pitää jonkinlaisena protestina, vaikka Halla-ahon äänipotti kasvoi hieman viime vuotisesta (91).

Filatovin omaakin äänisaalista (124) voi pitää mielenosoituksellisen pienenä. Määrä on seitsemän ääntä pienempi kuin viime vuonna. Myös hajaäänten ja tyhjää äänestäneiden osuus kasvoi edelliskerrasta.

MONISSA muissa maissa useita kierroksia kestävän puhemiesvaalit ovat jo arkipäivää. Vastakkainasettelu ja ristiriidat ovat Filatovin mukaan tulleet näkyviksi myös Suomessa.

– Valinnat ovat poliittisia ja mielestäni puhemies niitä myös politisoi. Hän on sitä mieltä, että kritiikki tulee vain vasemmalta laidalta. Enää ei olla ehkä niin tarkkoja niistä kirjoitetuista ja kirjoittamattomista säännöistä, joita on tehty puolueettomuuden ja neutraaliuden suhteen. Mielestäni se näkyy tässä, Filatov sanoo Demokraatin haastattelussa.

Hän huomauttaa, että julkinen kritiikki puhemiestä kohtaan on eri asia kuin äänestyskäyttäytymisen tulkitseminen Halla-ahon tavoin vasemmalta laidalta tulevaksi kritiikiksi. Puhemiehen vaali käydään suljettuna lippuäänestyksenä, joten kukaan ei voi varmaksi tietää, miten äänet jakautuvat.

Lisää aiheesta

PUHEMIES Halla-ahoa on arvostellut muun muassa keskustan veteraanipoliitiikko, entinen pääministeri ja puhemies Matti Vanhanen, jota voi tuskin pitää vasemman laidan edustajana.

– Yhtä lailla minä olisin voinut sanoa, että se kritiikkiä, joka on minua kohtaan tullut, on tullut perussuomalaisten joukosta. Tämän tyyppistä keskustelua voidaan käydä, mutta se ei ole kauhean hedelmällistä, Filatov sanoo.

Valintojen jälkeen puhemiehistön tehtävänä on Filatovin mukaan tulla keskenään toimeen mahdollisimman hyvin, pyörittää eduskuntaa ja kunnioittaa kansanedustajien oikeutta tehdä työtänsä.

Vanhanen arvosteli Halla-ahoa MTV:n haastattelussa tiistaina aamulla.

– Minun silmäni on kiinnittänyt huomiota siihen, että hän (Halla-aho) katkaisee usein opposition ryöpytyksen hallituksen kohteliailla kysymyksillä. Ehkä siinä on vähän hallituksen silmälasit päässä. Mutta hallitusta ei tarvitse sääliä kyselytunneilla, pitää pystyä prässäämään. Siinä paljastuu ehkä kansalaisille sellaista mitä hallitus ei halua itse vapaaehtoisesti kertoa, Vanhanen muun muassa sanoi MTV:lle.

FILATOV ei katso puhemies Halla-ahon arvostelun kuuluvan omiin tehtäviinsä. Hän kuitenkin suostuu kommentoimaan eduskunnan debattia koskevia väitteitä yleisesti.

– Minä itse näen niin, että puhemiehenä kannattaa joskus synnyttää sitä debattia, ja antaa vaikka perä perää joskus samoillekin ihmisille puheenvuoroja, vaikka siitä toki tulee heidän kollegoiltaan kritiikkiä aina, että miksi joku sai useamman puheenvuoron, kun minä en saanut ollenkaan.

– Mutta minun mielestä se ehkä kertoo ja antaa katsojalle enemmän, kun päästään siinä substanssissa vähän syvemmälle, että mistä tämä ristiriita nyt johtuu.

Onko Halla-aho katkaissut tätä jännitettä?

– Minä en mielelläni arvostele Halla-ahoa, koska se ei ole minun mielestä minun tehtäväni tässä ja sitten minä en niin katso niitä kyselytunteja. Ne, jotka ovat enemmän siellä läsnä ja tavallaan katsovat sitä, minusta sitä kannattaa kysyä sieltä, että mistä se tunne tulee. Vanhanen oli sitä mieltä ja minusta hän on kyllä kokenut kettu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE