Työmarkkinat
21.5.2021 07:55 ・ Päivitetty: 21.5.2021 07:55
Varhaiskasvatuslakiin tiukennuksia – JHL:n asiantuntija ilmoitusvelvollisuudesta: Ei missään olosuhteissa saa johtaa ”kostotoimenpiteisiin”
JHL tiedottaa varhaiskasvatuslakiin elokuun alusta lähtien tulevista tiukennuksista ja ottaa muutoksiin kantaa.
Ensimmäinen tiukennus liittyy henkilöstömitoituksen toteutumiseen ja toinen ilmoitusvelvollisuuteen lapsen varhaiskasvatuksessa havaituista epäkohdista tai niiden uhasta.
Elokuun 1. päivästä lähtien varhaiskasvatuksen ryhmissä aikuisten määrää/lapsiryhmä ei enää saa alittaa mistään henkilöstön poissaolosta johtuvasta syystä. Suhdeluvun on säilyttävä niin, että yli 3-vuotiaiden ryhmässä seitsemää lasta kohden on yksi aikuinen ja alle 3-vuotiaiden ryhmässä yksi aikuinen neljää lasta kohti.
− Tähän asti suhdeluvusta poikkeaminen henkilöstön poissaolojen takia on ollut varhaiskasvatuksessa hyväksytty ”talon tapa”, ei poikkeus. Jäsenistömme tekemien ilmoitusten mukaan poikkeamat ovat johtaneet hyvinkin kohtuuttomiin tilanteisiin niille, jotka ovat jääneet lapsiryhmien kanssa yksin. Elokuussa voimaan tuleva tiukennus alkaa suitsia tätä tapaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.
JHL pitää lakiin tulevaa tiukennusta tervetulleena.
Se ei vielä riitä, sillä Niemi-Laine tähdentää, että suhdeluvun toteutuminen kirjataan lakiin nykyistä selvemmin. Lain mukaan suhdeluku toteutuu, vaikka esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettaja olisi tekemässä suunnittelutyötä eikä olisi läsnä lapsiryhmässä.
− Suhdelukuun pitää laskea vain lasten kanssa olevat aikuiset, hän toteaa.
Toinen asia, johon on JHL:n mukaan puututtava välittömästi, on sijaisten saaminen.
− Jo nyt sijaisten saaminen on alalla vaikeaa. Vakinaisten sijaisten palkkaamiseen on ryhdyttävä tosissaan. Lisäksi on ryhdyttävä tarjoamaan oppisopimusmahdollisuutta niille, jotka haluavat valmistua lastenhoitajiksi, JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi sanoo JHL:n tiedotteessa.
Toinen varhaiskasvatuslain tiukennus koskee henkilöstön ilmoitusvelvollisuutta lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamiseen kohdistuvasta epäkohdasta tai epäkohdan uhasta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi varhaiskasvatuksen laiminlyönti tai lasten epäasiallinen kohtelu.
Elokuun alusta alkaen henkilöstön on ilmoitettava havaitsemastaan epäkohdasta tai sen uhasta viipymättä toiminnasta vastaavalle henkilölle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä julkista että yksityistä varhaiskasvatustoimintaa.
Ilmoituksen tehneeseen henkilöön ei saa kohdistaa kielteisiä vastatoimia ilmoituksen vuoksi. JHL kantaa erityistä huolta siitä, että henkilöstö voi omaa työsuhdettaan vaarantamatta tehdä ilmoituksen havaitsemastaan epäkohdasta.
− Ilmoitusvelvollisuudesta tulee elokuussa lakisääteinen. Se ei missään olosuhteissa saa johtaa ilmoituksen tekijään kohdistuviin ”kostotoimenpiteisiin”. JHL tulee tarkasti seuraamaan työpaikkojen toimintaa tässä asiassa, Minna Pirttijärvi toteaa.
Niemi-Laine ja Pirttijärvi muistuttavat, että käynnissä oleva varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteen muutos ei ole omiaan edistämään henkilökunnan saamista alalle. Vuoteen 2030 mennessä lapsiryhmässä pitäisi olla kaksi varhaiskasvatusopettajaa ja yksi lastenhoitaja.
Tämä muutos on JHL:n mukaan epärealistinen ja aiheuttaa todellisuudessa 4 000 henkilön vajauksen henkilöstöön. JHL pitää parempana vaihtoehtona, että nykyinen kahden lastenhoitajan ja yhden opettajan henkilöstörakenne säilytetään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.