Huvudnyheter

Västerbottens socialdemokrater redo: nu vill vi ut och tala om hur vi ska bygga ett jämlikt samhälle

Paulina Granberg och Maria Lindberg.

Vilka frågor dominerar höstens val i Sverige? Hur är det att knacka dörr med Martin Schulz? Bland annat det ger Västerbottens ombudsmän svar på.

 

Vintern håller ännu ett stadigt grepp om Vasa, men blicken är fäst på sommaren och hösten då ombudsmän från Västerbotten gästar finlandssvenska socialdemokrater för att tala om kampanjstrategier.

 

Förste ombudsman Maria Lindberg och valombudsman Paulina Granberg är ivriga då det är ungefär ett halvår kvar till valet. Partiet har nämligen klara beslut om kampanjens kärnfrågor: Trygghet, välfärd och integration.

 

De skiljer sig tydligt från ledorden 2014: Skola och jobb.

 

Anledningen är att en undersökning med frågan “vilka politiska frågor har du talat om den senaste veckan?” placerar frågor om invandring, integration och flyktingar i topp, följt av frågor om lag och ordning. Ombudsmännen konstaterar att valet 2014 också visade att det inte går att nonchalera den agenda som främlingsfientliga Sverigedemokraterna påverkar. Medan SD spelar på folks rädsla måste socialdemokraterna visa upp andra lösningar på de problem som finns (och vars omfattning till exempel SD överdriver starkt i apokalypslikannde filmbeskrivningar av dagens Sverige).

 

– Vi skulle önska att välfärdsfrågor låg högst, men nu är det andra frågor. Vi kanske inte gillar det, men vi måste förhålla oss till det, säger Lindberg.

 

Hon tror starkt på socialdemokraternas chanser att göra ett gott val.

 

– Det känns bra, vi är i startgroparna nu. Planeringsfasen börjar vara klar och det är dags att jobba. Partimaskinen är redo att gå till val nu och man förstår tydligt vad det är det här valet kommer att handla om. Nu vill vi ut och tala politik, hur vi ska bygga ett jämlikt samhälle och säkra en socialdemokratisk valseger även om vi är hotade från borgerligt håll.

 

En utmaning är att socialdemokraterna i dag förknippas med all makt i landet trots att så inte är fallet. Partiet har statsministerposten, men det röda blocket saknar majoritet i riksdagen. Därtill har borgarna makten i Stockholms landsting, vilket inte hindrar uppfattningen om att den förda politiken där är “sossarnas”.

 

– Vi styr, men ändå inte och det är en utmaning att kommunicera, säger Lindberg.

 

“Borgerliga styret var en katastrof”

Då svenskarna går till valurnorna i september röstar de samtidigt i kommun-, landstings- och riksdagsval. För partierna är detta delvis skönt, delvis utmanande i och med att speciellt landstingsfrågor ofta hamnar i skymundan.

 

– Man kan lägga allt krut på valet och samla partiorganisationen och påbörja kampanjen ganska tidigt, som vi gör nu, säger Paulina Granberg.

 

Hon ser utgångspunkten som gynnsam trots utmaningar.

 

– Vid valet 2014 hade vi åtta år av borgerligt styre bakom oss och resultatet var katastrofalt för Sverige. Vi ser fortfarande konsekvenserna av moderaternas tid vid makten i och med att det går snabbare att riva ned välfärden än att bygga upp den. Men det har hänt mycket. Vi rustar upp välfärden och ungdomsarbetslösheten sjunker, men klyftorna och segregationen är fortfarande ett problem, säger Granberg och tillägger att Sverige har bytt riktning med 200 000 fler i arbete, en ekonomi som går som tåget då underskott på 60 miljarder kronor blivit överskott på 40 miljarder, pensionärsskatten har sänkts, barnbidraget höjts och flera andra investeringar i välfärd och polisväsendet har förverkligats.

 

– Vi satsar inte bara på vita medelåldersmän som borgarna gör, inflikar Lindberg.

 

Tillsammans understryker de ändå att väljarna röstar framåt. Det duger inte med att visa allt bra man gjort. Snarare måste valet handla om riktningen framåt. Då kan senaste tidens meriter fungera främst som en trovärdighetsingivande indikator.

 

Tydliga alternativ

Huvudkonflikten i valet hittas i socialdemokraternas slogan “den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”.

 

– Vårt alternativ står i tydlig kontrast till huvudmotståndaren, säger Lindberg och konstaterar att Moderaterna, och likaså SD, vill ha gigantiska skattesänkningar och nedskärningar.

 

Att valet är väldigt viktigt kommer sig mycket av att återuppbyggnaden måste få tid, enligt Lindberg.

– Nu med ekonomin i skick har vi reformutrymme. Då vill man inte att Moderaterna förstör igen. Vi är ofta städpatrull efter dem.

 

Socialdemokraterna signalerar samtidigt att blockpolitiken inte har ett egenvärde. Partiet är öppet för flera S-ledda regeringsalternativ. Endast alla former av samarbete med SD är uteslutna.

 

– Till skillnad från SD ställer vi inte invandrare mot arbetare. Vi måste visa att Sverige håller ihop och att SD ställer arbetare mot arbetare, säger Lindberg.

 

– För att lyckas är det viktigt att ha LO med, det tror jag är en framgångsfaktor, säger Granberg.

 

Målsättningen är ett bättre resultat än 2014. För att det ska lyckas ska man göra 1,5 miljoner medborgarsamtal och vill rekrytera 20 000 nya medlemmar.

 

För Västerbottens del är målsättningen att värva minst 400 nya medlemmar och göra minst 55 555 samtal.

 

Viktigt att knacka dörr

De effektivaste samtal sker ansikte mot ansikte. Då är dörrknackning ett viktigt verktyg enligt ombudsmännen. Enligt undersökningar ger dörrknackningar enklast en röst på partiet. I exempelvis Umeå är det satt i system så att alla på kandidatlistan hör till grupper som enligt schema knackar dörr olika veckor. Sedan delar de på sig och ringer på två och två.

 

– Jag var nervös inför första dörrknackningarna, men det är väldigt roligt. Alla är positiva och trevliga. Man ser det som positivt att vi kommer ut och frågar folk vad de vill, vad de har på hjärtat, så att de de ser sig sedda och hörda, säger Lindberg.

 

– Om de inte håller med är de ändå inte otrevliga. Då säger de tyvärr, jag röstar på Moderaterna, säger Granberg.

 

Bästa tiden att knacka dörr? Efter middagen en vardag, från halv sju. Och på helgerna efter lunch.

 

Lindberg säger att besöken inte ska vara långa, det effektivaste är några minuter i dörren och vidare till nästa.

 

– Jag minns då vi knackade dörr med Martin Schulz i Umeå. Han var ivrig och gick in och satte sig i soffan. Varje besök tog en kvart och då hann man inte långt, säger Lindberg och skrattar.

 

Avslutningsvis, hur ser ni på samarbete med kamraterna i Österbotten?

 

– Det är jättekul att vi börjat få till ett samarbete där vi kan lära oss av varandra. Vi jobbar lika, men också väldigt olika. Ifall vi kan ta tillvara varandras fördelar och positiva saker som vi gör så blir vi båda bättre. Båda distrikten har bra och utvecklingsbara sidor. Då är det bra att vi får se hur ni jobbar och vice versa, säger Lindberg.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE