Politiikka

Väyrynen palasi eduskuntaan – oli saman tien väärässä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kansalaispuolueen kansanedustaja Paavo Väyrynen tiistaina eduskunnan pater noster -hississä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Kansalaispuolueen kansanedustaja Paavo Väyrynen tiistaina eduskunnan pater noster -hississä.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Kansalaispuolueen kansanedustaja Paavo Väyrynen tiistaina eduskunnan pater noster -hississä.

Keskustasta hiljattain eronnut kansalaispuolueen ainoa kansanedustaja Paavo Väyrynen palasi tiistaina eduskuntaan. Valtiosalissa alkuiltapäivällä pitämässään lehdistötilaisuudessa Väyrynen muisteli liki viisi vuosikymmentä sitten alkanutta taivaltaan kansanedustajana.

– Tänään on suuri päivä, ilon ja riemun päivä, kun palaan hoitamaan kansanedustajan tehtävää. Minä joudun istumaan eduskunnan takariviin. 48 vuotta sitten aloitin takarivistä. Istuin silloin Eeles Landströmin vieressä, Väyrynen aloitti.

Matka seiväshypyn olympiapronssia voittaneen Landströmin (LKP) vierestä kohti salin etuosaa kesti Väyrysen mukaan parikymmentä vuotta. Tällä kertaa hän uskoi matkan taittuvan nopeammin.

– Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen minulla on paikka siellä eturivissä.

Väyrynen toisti presidentinvaalien tulokseen perustuvan arvionsa, jonka mukaan kansalaispuolueella on mahdollisuus saada vähintään yksi paikka jokaisesta manner-Suomen vaalipiiristä.

– Kaikkiaan ainakin 15-20 kansanedustajaa. Ja sellaisen ryhmän vanhin on etupenkin ansainnut. Uskon myös, että meillä on mahdollisuus kahteen paikkaan Euroopan parlamentissa.

Väyrynen kertoi yrittäneensä saada ryhmäpuheenvuoron tiistaina eduskunnassa käytävässä kansainvälisen tilanteen ajankohtaiskeskustelussa ja hallituksen Afganistan-selontekoa koskevassa keskustelussa.

”Nyt on kuitenkin niin, että kun minun ryhmäni ei ole vielä virallisesti rekisterissä, niin tällaisia ryhmäpuheenvuoroja en pääse käyttämään.”

Ryhmäpuheenvuoroa ei hänelle herunut, mutta siitä miksi näin oli, Väyrysellä oli väärää tietoa.

– Nyt on kuitenkin niin, että kun minun ryhmäni ei ole vielä virallisesti rekisterissä, niin tällaisia ryhmäpuheenvuoroja en pääse käyttämään vaan ainoastaan tavallisia keskustelupuheenvuoroja, Väyrynen väitti virheellisesti.

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) vahvistaa Demokraatille, että yhden hengen eduskuntaryhmä ei voi saada ryhmäpuheenvuoroa lainkaan. Sen sijaan normaalipuheenvuoroja Väyrynenkin voi saada ja sellainen hänelle tiistaina myös annettiin.

Käytännössä yhden hengen ryhmiä on eduskunnassa huomioitu niin, että he saavat keskustelussa normaalia aiemmin puheenvuoron. Näin tänään tapahtunee ilmeisesti esimerkiksi Liike Nytiä edustavan Harry Harkimon kohdalla.

Ryhmäpuheenvuorojen saaminen edellyttää puhemiesneuvoston linjauksen mukaan vähintään kolmen hengen eduskuntaryhmää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat