Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Venäjä aloitti jo rokotukset Sputkik-rokotteellaan – taas yli 500 uutta kuolemaa

LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Venäjällä on todettu liki 29 000 uutta koronavirustartuntaa ja 508 virukseen liittyvää kuolemaa, Moscow Times -lehti kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Samaan aikaan Moskovassa on aloitettu rokotukset Venäjällä kehitetyllä Sputnik-koronarokotteella, viranomaiset kertovat. Riskiryhmiin kuuluvia rokotetaan noin 70 valtiollisella klinikalla eri puolilla pääkaupunkia.

– Tärkeimpiin riskiryhmiin kuuluvat ihmiset, jotka ammattinsa puolesta ovat tekemisissä suurten ihmismäärien kanssa, voivat saada rokotteen, viranomaiset sanoivat.

Venäjä ilmoitti jo elokuussa rokotteen olevan valmis, vaikka sitä ei ollut silloin vielä juurikaan testattu. Rokotetta testataan parhaillaan viimeisen, kolmannen vaiheen testeissä. Testeissä on mukana noin 40 000 vapaaehtoista.

Sputnikin kehittäjät kertoivat viime kuussa, että alustavien testien perusteella rokotteen teho on noin 95 prosenttia eli sama kuin parhaiden valmistuneiden länsimaisten rokotteiden.

Sputnik on kuitenkin kehittäjiensä mukaan halvempi kuin länsirokotteet ja sen varastointi on helpompaa.

Sputnik-rokote annetaan kahtena annoksena. Rokotusten välillä on kolmen viikon tauko. Kaikki Venäjän kansalaiset saavat rokotteen ilmaiseksi. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

”Haluan päästä elämään elämääni normaalisti.”

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan rokotekeskuksiin jonotettiin heti aamusta. Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kertoi jo perjantaina, että noin 5 000 ihmistä oli ilmoittanut halukkuudestaan tulla rokotetuksi heti sen jälkeen kun verkkorekisteröityminen aloitettiin.

– Haluan olla varma, etten minä tai rakkaani tule saamaan koronavirusta. Haluan myös käydä vapaasti kuntosalilla ja päästä elämään elämääni normaalisti, perusteli rokotukseen jonottanut vakuutusyhtiön työntekijä Sergei Buslajev, 42.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan rokotetta on jo valmiina liki kaksi miljoonaa annosta. Venäjä suunnittelee myös laajaa sotilaiden rokotuskampanjaa. Siinä rokotettaisiin 400 000 armeijassa olevaa, heistä 80 000 vielä tänä vuonna.

Levada-mielipidemittauslaitoksen taannoisen kyselyn mukaan vain 36 prosenttia kyselyyn vastanneista halusi ottaa koronarokotteen.

Uutista päivitetty klo 12.27.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE