Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Venäjä: Krasnodarin öljynjalostamoihin tehty lennokki-iskuja

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT
Sammutustöitä Krasnodarin öljynjalostamolla 4. toukokuuta.

Venäläisviranomaiset ovat kertoneet kahden öljynjalostamon joutuneen keskiviikkona lennokki-iskujen kohteeksi Etelä-Venäjällä sijaitsevan Krasnodarin kaupungin lähellä. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Guardian.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toisella öljynjalostamolla kerrottiin syttyneen tulipalo lennokki-iskun seurauksena, mutta henkilövahingoilta vältyttiin molemmissa tapauksissa.

Lennokki-iskujen tekijästä ei ollut välitöntä tietoa. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa lisääntyneistä hyökkäyksistä Venäjän puolelle rajaa.

KRASNODARIN kupeessa sijaitsevaan öljynjalostamoon tehtiin lennokkihyökkäyksiä myös aiemmin tässä kuussa.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby painotti keskiviikkona CNN:lle, että Yhdysvallat on tehnyt ukrainalaisille selväksi, ettei maa tue iskuja Venäjän alueelle. Hän ei kuitenkaan paljastanut, onko Yhdysvallat mahdollisesti päätellyt, että Ukraina olisi lennokki-iskujen takana.

Niin ikään Etelä-Venäjällä sijaitsevalla Belgorodin alueella paikalliset viranomaiset ilmoittivat keskiviikkona evakuoivansa satoja lapsia kauemmaksi Ukrainan rajasta. Paikallisen kuvernöörin mukaan alue on ollut jo useita päiviä tykistötulen kohteena. Alueella on raportoitu useana yönä myös lennokki-iskuista.

Kuvernöörin mukaan ensimmäiset 300 lasta kuljetetaan noin 250 kilometrin päässä sijaitsevaan Voronezhin kaupunkiin Keski-Venäjällä.

KESKIVIIKKONA venäläisuutistoimisto Ria Novostin kirjeenvaihtaja lähellä Voronezhia sanoi bussien saapuneen kyydissään noin 150 ihmistä.

Viime viikolla Belgorodissa puhkesi yhteenottoja ja Venäjä väitti aseistautuneen ryhmän hyökänneen alueelle Ukrainan puolelta.

Venäjä väitti keskiviikkona tuhonneensa viimeisen Ukrainan merivoimien merkittävistä sota-aluksista. Venäjän asevoimien mukaan Juri Olefirenko -niminen alus oli asemissa Ukrainan eteläisessä rannikkokaupungissa Odessassa. Venäjän mukaan ukrainalaisalus tuhottiin maanantaina.

Uutistoimisto AFP ei ole kyennyt varmistamaan väitettä. Ukrainan merivoimat kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

VENÄJÄ on toukokuun alusta lähtien luovuttanut aloitteen taisteluissa Ukrainalle, arvioi puolestaan Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriön mukaan runsaista ilmahyökkäyksistään huolimatta Venäjä ei ole onnistunut lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta.

Venäläiskomentajat pyrkivät todennäköisesti täydentämään reservejään ja sijoittamaan joukkoja alueille, joille Ukrainan vastahyökkäyksen uskotaan kohdistuvan. Katsauksen mukaan pyrkimystä on ilmeisesti haitannut tarve lähettää huonosti motivoituneita joukkoja täydentämään aukkoja eturintamalla Bahmutin ympärillä Itä-Ukrainassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE