Ulkomaat

Venäjä-tutkija doping-gurun syytöksistä: Täysin mahdollista, että Putin tiesi

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Venäjän olympiajoukkue Sotšin kisojen avajaisissa helmikuussa 2014.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Venäjän olympiajoukkue Sotšin kisojen avajaisissa helmikuussa 2014.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Venäjän olympiajoukkue Sotšin kisojen avajaisissa helmikuussa 2014.

Grigori Rodtshenkovin kuvaus presidentti Vladimir Putinin tiedosta Sotshin dopinghuijauksesta on looginen ja mahdollinen, mutta sen arviointi kiteytyy lopulta Rodtshenkovin luotettavuuteen, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pohtii.

– Rodtshenkovin kertoma on looginen päättelyketju, se on täysin mahdollista. Sotshin olympialaiset olivat Putinin suojeluksessa ollut projekti. Hän kävi siellä katsomassa rakennusprojektien etenemistä ja antoi suurin piirtein manuaaliohjausta rakentajille, joten on uskottavaa, että hän on myös ollut kiinnostunut siitä, miten venäläisurheilijat pärjäävät, Kangaspuro sanoo.

Kangaspuro muistuttaa toisaalta, että FBI:n todistajansuojeluohjelmassa olevalla Rodtshenkovilla on tarve tehdä itsensä tärkeäksi.

– Rodtshenkovin elämä riippuu siitä, mutta se on selvää, että hänellä on tietoa. Hänen puheidensa arviointi perustuu siihen, miten luotettavana häntä pitää. Putinilla taas on motiivi kieltää kategorisesti hänen väitteensä.

Rodtshenkov on aiemmin kertonut pelkäävänsä henkensä edestä.

– En yhtään ihmettele sitä. Venäjällä on tapahtunut selvittämättömiä murhia, ja hän tietää astuneensa mahdollisimman isoille varpaille. Epäilemättä hänellä on suuria pelkoja, Kangaspuro sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat