Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Venäjältä vaatimus: pidätetyt palkkasotilaat vapautettava – viinan välttely paljasti, etteivät olleet turisteja?

LEHTIKUVA / AFP Mikhail Klimentyev
Kuvassa Vladimir Putin ja taustalla Aleksandr Lukashenko.

Venäjä vaatii Valko-Venäjällä pidätettyjen palkkasotilaiden vapautusta. Venäjän hallinto ilmoitti vaatimuksestaan perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Toivomme, että valkovenäläiset liittolaisemme selittävät hyvin pian tapahtuneen ja vapauttavat Venäjän kansalaiset, Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Valko-Venäjä pidätti keskiviikkona 33 maahan saapunutta venäläistä palkkasotilasta. Valko-Venäjän mukaan nämä suunnittelivat levottomuuksia ja terroritekoja maahan ennen elokuun presidentinvaaleja.

Viranomaisten mukaan pidätetyt ovat yksityisen venäläisen Wagner-yrityksen sotilaita.

Peskov vahvisti perjantaina, että pidätetyt miehet ovat ”yksityisen turvallisuusyrityksen” työntekijöitä. He olivat Peskovin mukaan tulleet Valko-Venäjälle matkallaan Turkin Istanbuliin.

Valko-Venäjän uutistoimisto Beltan mukaan pidätetyillä oli yllään sotilastyyppiset asusteet. Uutistoimiston mukaan sotilaat paljastuivat, koska nämä eivät ”kuluttaneet alkoholia kuten tyypilliset venäläisturistit”.

– He eivät käyttäneet alkoholia tai käyneet viihdepaikoissa. He pitivät matalaa profiilia, jotta eivät olisi herättäneet huomiota, uutistoimisto maalaili artikkelissaan.

Valtionmedian mukaan pidätetyillä oli mukanaan myös Sudanin valuuttaa ja arabiankielistä tekstiä sisältävää paperia, mikä on herättänyt pohdintoja, että palkkasotilaat olisivat olleet matkalla Sudaniin. Lisäksi miehiltä löydettiin Venäjän passit, kondomeita ja dollareita.

Valko-Venäjän mukaan maassa olisi noin 200 venäläistä palkkasotilasta.

Yksityisen, presidentti Vladimir Putinin liittolaisen pyörittämän Wagner-ryhmän on kerrottu toimivan Venäjän intressien eteen muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa.

Valko-Venäjän turvallisuuskomission päällikkö Andrei Ravkov sanoi, että maassa olisi yhteensä noin 200 venäläistä palkkasotilasta, joita etsitään.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko vaati Venäjältä selvitystä siitä, miksi palkkasotilaat olivat tulleet maahan.

Venäjä taas on kiistänyt, että se olisi yrittänyt aiheuttaa epävakautta Valko-Venäjällä. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan Valko-Venäjä on sen liittolainen ja väitteet ovat perättömiä.

Valko-Venäjällä järjestetään elokuussa presidentinvaalit, joissa maata itsevaltaisesti johtavan Lukashenkon uskotaan varmistavan kuudennen presidenttikautensa.

Turvallisuusviranomaisten mukaan turvatoimia kiristetään vaaleissa venäläisten sotilaiden pidätyksen vuoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE