Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Veroasiantuntija: Hoivakotimaksut määräytyvät epäreilusti – “Osa varakkaista maksaa suhteellisesti vähemmän – Tällaiseen kikkailuun ei kaikilla mahdollisuutta”

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér arvioi, että lähes koko työeläke valuu hoivakotimaksuihin samalla kun vakuutuskuoriin kertyviä tuloja ei huomioida maksuissa lainkaan.

Demokraatti

Demokraatti

“Vanhuksille ja sairaille maksut voivat olla tuntuvia. Hoivakodeissa – eli palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa – asiakasmaksut näet määräytyvät tulojen mukaan. Helsingin Sanomat kuvasi muutama viikko sitten, kuinka maksut nousevat usein jopa 85 prosenttiin tulosta. Eläkkeestä jää käteen asiakasmaksun, huoneen vuokran, ateriakulujen ja verojen jälkeen tyypillisesti 100–200 euroa kuukaudessa, josta maksetaan vielä mahdollisia lääkekuluja.”

“Tähän verrattuna suurituloisimmilla enimmillään noin 55 prosenttiin nouseva progressiivinen tuloverotus ei tunnu miltään”, Finér kirjoittaa blogissaan.

Veroasiantuntija sanoo, että hoivakotimaksut syrjivät työeläkkeensaajia.

“Työeläkkeet perustuvat palkasta perittyihin eläkemaksuihin. Ne nostavat hoivakodissa asuvan asiakasmaksua lähes yksi yhteen. Sen sijaan varallisuutta ei huomioida maksun suuruudessa laisinkaan ja varallisuudesta kertyvät tulotkin vain osittain.”

Finérin mukaan pääomatuloista juoksevasti kertyvät osinko, vuokra- ja korkotulot nostavat asiakasmaksua.

“Sen sijaan arvopapereiden myyntivoittoja tai esimerkiksi säästöhenkivakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin eli vakuutuskuoriin kertyneitä tuloja ei oteta lukuun asiakasmaksussa ollenkaan.  Sijoittamalla varallisuutta vakuutuskuoreen voi siis paitsi välttää niihin kertyvistä tuloista maksettavat verot myös varmistaa, etteivät edellä edes mainitut osingot ja muut juoksevat tulot nosta hoivamaksua.”

Lisää aiheesta

Finérin mielestä tilanne on epäreilu heille, joiden tulot koostuvat vain työeläkkeistä.

“Työeläkkeensaajalla ei ole mahdollisuutta samaan kikkailuun, jolloin verot ja asiakasmaksut syövät lähes kaikki tulot ja käteen jää vain 100–200 euroa kuussa.”

Palveluasumisen maksuihin liittyy veroasiantuntijan mukaan ilmeisiä epäkohtia, jotka on syytä korjata.

“Kaikki tulot tulisi ottaa maksua määrättäessä huomioon yhdenvertaisesti. Asiakasmaksut lisäävät eriarvoistumista, kun osa varakkaista maksaa suhteellisesti vähemmän hoivastaan. Olisi myös julkisen talouden kannalta kestävämpää, että maksut määräytyisivät nykyistä paremmin maksukyvyn mukaan.”

Finér kaipaa myös sitä, että maksujen määräytyminen olisi yksinkertaisempaa ja läpinäkyvämpää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE