Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vesa Vihriälän mukaan on vielä epäselvää, minkälaista ehdollisuutta komission pakettiin liittyy, ja se on iso periaatteellinen kysymys

EU-komission esitys mittavasta elpymisrahastosta avaa periaatteellisen keskustelun Euroopan unionin roolista, sanoo työelämäprofessori Vesa Vihriälä. Hänen mukaansa EU on selvästi ottamassa askeleen kohti tiiviimpää fiskaaliunionia eli käytännössä sitä, että myös EU-tasolla päätetään julkisista menoista ja niiden rahoituksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Komissio esitti keskiviikkona 750 miljardin euron elpymisvälinettä, jolla ohjattaisiin rahaa koronaepidemian runtelemien EU-maiden elvyttämiseen. Summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla. Samalla komissio esittää, että jäsenmaat kasvattaisivat EU:n mahdollisuutta kerätä omia varoja.

– Tähän saakka on lähdetty siitä, että finanssipolitiikka on jäsenmaiden vastuulla. Jäsenmaat vastaavat politiikan seurauksista, mukaan luettuna syntyvästä velasta, Vihriälä sanoo STT:lle.

Eurokriisin aikana annetuissa rahoituspaketeissa on ollut tiukka ehdollisuus. Nyt on hänen mielestään vielä epäselvää, minkälaista ehdollisuutta pakettiin liittyy, ja se on iso periaatteellinen kysymys.

Myös otettavan velan määrä on Vihriälä mukaan merkittävä.

– Tähän asti ajatteluna on ollut, että EU ei ota itse velkaa, vaan jos velkaa otetaan, sen ottavat jäsenmaat.

Komission esitys, vaikka jäsenmaat sen hyväksyisivät, ei vielä tee EU:sta hänen mukaansa liittovaltiota eikä EU:lle synny päätösten myötä pysyvää yhteistä finanssipolitiikkaa.

Lisää aiheesta

Kyse on silti hänen mielestään merkittävästä periaatteellisesta askeleesta, joka kannattaa jäsenmaissa käsitellä sellaisena.

– Yhteistä merkittävää ratkaisua tarvitaan. On hyvä, että sitä etsitään, mutta on hyvä samalla avoimesti miettiä, mitä ratkaisut tarkoittavat unionin kehityksen kannalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE