Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Mielipiteet

Viedäänkö Sairaala Novalta ja samalla maakunnalta menestymisen edellytykset?

iStock

Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Olemme viettäneet varsin mielenkiintoista aikaa.

Rolf Nyholm

kaupunginvaltuutettu Äänekoski

Maailman politiikassa kuohuu, valtakunnassa väännetään SOTE-kiemuroita ja maakunnassa yritetään saada SOTE-asetuksen muutosta, leikkausten keskittämisasetuksen kiemuroihin.

Omasta mielestäni on aiheellista olla huolissaan, onko Sairaala-Novaan uhratut melkein 500 miljoonaa olleetkin hukkainvestointi.  Keski-Suomi on tällä hetkellä maan viidenneksi suurin maakunta ja Keski-Suomen keskussairaala on myös maan viidenneksi suurin sairaala, vaikka ei yliopistosairaalan statusta omaakaan. Näin ollen kaipaisin hallituksen päätöksien osalta maakunnan näkemyksien vahvempaa huomioon ottamista. Sairaalassa työskentelee tällä hetkellä lukemattomia huippuosaajia, joiden haasteet pysyä työssä Keski-Suomen keskussairaalassa heikkenee, jos vaarassa on em. leikkausten siirtyminen muualle.

Suunnitelmien mukaan Keski-Suomi tulee menettämään kymmeniä vaativia syöpäleikkauksia keskittämisasetuksen muutoksen myötä. Leikkausten vähetessä, myös Keski-Suomen keskussairaalan kirurginen päivystysvalmius heikkenee merkittävästi. Ihmetellä täytyy miksi hallitus jääräpäisesti pitää kiinni asetuksesta, jolla nämä leikkaukset siirretään yliopistollisten sairaaloiden tehtäväksi. Tiedän, että yhdeksi syyksi on kerrottu alkuperäisen suunnitelman pitävyydestä yliopistosairaaloiden puolesta. Kysynkin, miksi hallitus sitten antoi Vaasan keskussairaalalle erikoisaseman esim. päätettäessä ympärivuorokautisen päivystyksen myöntämisessä.

Kirurgi Ville Väyrysen liikkeelle laittama vetoomus näiden leikkausten säilyttämisen puolesta sisältää 16 000 nimeä, ja olen Väyrysen kanssa samaa mieltä ja allekirjoitin itse myös tämän vetoomuksen. KYS, joka muuten on suomen pienin yliopistollinen sairaanhoitopiiri, ei välttämättä vahvistu, vaikka leikkaukset siirrettäisiin Kuopioon, koska täkäläisten potilaiden ja leikkausten tekijälle jatkossa luonnollinen suunta onkin etelään ja länteen. Näin kirjoitti Väyrynen.

Kuten sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunenkin sanoo, että keskittämisasetuksen muutos on selvä heikennys Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaan. Toimenpiteitä menetetään yli sata. Keski-Suomen kansanedustajat, joista osa on hallituspuolueen edustajia, ovat asiasta myös vedonneet ministeri Kiuruun, mutta vastakaikua ei näytä tulevan.

Edellisen SOTE-valmistelun kuluessa päätettiin uuden Keski-Suomen keskussairaala NOVAN rakentamisesta. Hyvin on muistissa, että silloinen hallitus asetti katon uusien sairaalainvestointien käynnistämisille. Keski-Suomen keskussairaalalle kuitenkin lupa myönnettiin, kustannukset ovat ylittäneet suunnitellun alkuperäisen hinnan moninkertaisesti, mutta tulee olemaan yksi suomen tehokkaimmista sairaaloista. Olisiko nyt siis vastuunkannon paikka ja antaa sairaalalle myös mahdollisuus toimia suunnitellun mukaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE