Politiikka

”Vihapuhe on väkivaltaa” – YK:n tasa-arvojärjestö varoittaa naisten sananvapauden kapenemisesta

Vihapuheella ja uhkauksilla halutaan vaientaa.
Vihapuheella ja uhkauksilla halutaan vaientaa.
Vihapuheella ja uhkauksilla halutaan vaientaa.

Tyttöjen ja naisten oikeuksia puolustava YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Suomen kansallinen komitea on huolissaan sosiaalisessa mediassa ja internetissä vellovasta vihapuheesta, jonka kohteeksi joutuvat maahanmuuttajien ohella myös feminismiä tai turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustavat tutkijat, poliitikot ja aktiiviset kansalaiset.

Järjestö varoittaa tiedotteessaan erityisesti naisiin kohdistuvien väkivaltauhkausten kaventavan naisten sananvapautta ja heikentävän sukupuolten tasa-arvoa Suomessa.

– Raiskausuhkauksista ja vihapuheesta on tullut painostuskeino, jota käytetään erityisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvien naisten vaientamiseen. Tämä on vakava uhka suomalaiselle tasa-arvolle, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

– Rasistinen ja naisvihamielinen puhe ei kuulu sananvapauden piiriin. Sitä ei pidä oikeuttaa puhumalla harhaanjohtavasti kahdesta ääripäästä. Vihapuhe on väkivaltaa, josta on aina vastuussa sen tekijä – ei vihapuheen ja uhkailun kohteeksi joutunut, Multanen sanoo.

Haluamme, että hiljainen enemmistö avaa suunsa ja puhuu rohkeasti kaikkea syrjintää ja väkivaltaa vastaan.

Suomen UN Women kehottaa huomenna vietettävänä naistenpäivänä erityisesti miehiä irtisanoutumaan kaikesta vihapuheesta ja syrjinnästä. Järjestön HeForShe-kampanjaan on internetissä liittynyt jo tuhansia suomalaisia.

– Valtaosa miehistä ei hyväksy naisiin kohdistuvaa vihapuhetta tai naisten oikeuksien käyttämistä keppihevosena rasismille. Haluamme, että hiljainen enemmistö avaa suunsa ja puhuu rohkeasti kaikkea syrjintää ja väkivaltaa vastaan, Multanen sanoo.

Myös Euroopan neuvoston vihapuheen vastainen kampanja kehottaa ihmisiä toimimaan naistenpäivänä seksististä vihapuhetta vastaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat