Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

”Vihollisia, vakoojia” – Venezuelan Madurolta tyly arvio EU:n vaalitarkkailijoista

LEHTIKUVA / AFP Yuri Cortez

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on kutsunut maan paikallisvaaleja valvoneita EU:n tarkkailijoita vihollisiksi ja vakoojiksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Samalla presidentti on kiistänyt tarkkailijoiden arviot siitä, että äänestys oli epäsäännöllisyyksien tärvelemä. Maduron mukaan tarkkailijat eivät löytäneet kritiikkiä tukevia todisteita.

-  Vihollisina tulleet, Euroopan unionin vakoojien delegaatio, ei löytänyt yhtään todisteita vaalijärjestelmää kritisoidakseen, Maduro sanoi sunnuntaina.

Maassa valittiin viikko sitten sunnuntaina uusia kuvernöörejä ja pormestareita. Valtaosassa äänestyksistä voittajaksi julistettiin Maduron hallintoa tukeva ehdokas.

Äänestyksiä jo useamman vuoden boikotoinut oppositio otti vaaleihin osaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017.

EU taas lähetti maahan vaalitarkkailijoita ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Unionin tarkkailijoiden mukaan olosuhteet olivat edellisiä vaaleja paremmat, mutta silti vaaleissa noudatettiin puutteellisesti laillisuusperiaatetta. Tarkkailijatehtävän johtajan mukaan puutteita oli muun muassa tasa-arvoisuudessa ja vaalien läpinäkyvyydessä.

Oppositioryhmät eivät onnistuneet yhdistämään voimiaan.

Hallinnon vaalimenestystä avitti myös se, etteivät oppositioryhmät onnistuneet yhdistämään voimiaan ja antamaan tukeaan yksittäisille ehdokkaille.

Uutistoimisto AFP:lle vaaleja kommentoineen Pedro Benitezin mukaan oppositio kärsi varsin monessa osavaltiossa tappion jakautuneisuutensa vuoksi. Lisäksi huonoa menestystä siivitti se, ettei opposition onnistunut tunnistaa nousevia johtajia.

-  Hajota ja hallitse, kolumnisti ja yliopistoprofessori Benitez tiivisti AFP:lle.

Suuri osa kansainvälisestä yhteisöstä ei ole tunnustanut Maduron hallintoa. Yhdysvallat ja viitisenkymmentä muuta maata, Suomi mukaan lukien, ovat sen sijaan tunnustaneet Juan Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE