Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vihreät löi pöytään miljardiluokan sopeutuspaketin – näin siinä puututtaisiin eläkkeisiin

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö esittelivät tänään eduskunnassa vihreiden sopeutusehdotuksia leikkauksista, veronkorotuksista sekä työllisyys- ja kasvutoimenpiteistä hallituksen kehysriiheen.

Vihreät tarjoaa hallitukselle kehysriihessä päätettäväksi miljardiluokan sopeutuspakettia. Puolueen tiedotteen mukaan paketin uskottaisiin vahvistavan ja uudistavan taloutta kestävästi.

Demokraatti

Demokraatti

– Sopeutustoimien on oltava harkittuja, jotta ne eivät pidennä taantumaa, syvennä köyhyyttä tai vaaranna suomalaisten ostovoimaa. Taloutta on mahdollista sopeuttaa oikeudenmukaisesti ja kestävästi, leikkaamatta lapsilta, vähävaraisilta, luonnolta tai ilmastotoimilta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Atte Harjanne sanoo tiedotteessa.

Vihreiden mukaan ympäristölle haitallisen toiminnan verottaminen asettaa oikean hinnan haitoille, parantaa valtiontalouden tilaa ja ohjaa yritystoiminnan kestävämpään suuntaan.

– Kohtuuttomien leikkausten perusteleminen talouden tasapainotuksella on falskia ja epäuskottavaa, kun samaan aikaan hallitukselta puuttuu rohkeus karsia tehottomia yritystukia ja asettaa ympäristön tärvelemiselle hintalappu. Ehdotamme muun muassa kaivosveron korotusta, energiaverojen sitomista indeksiin, reilua lentoveroa ja maankäytön muutosmaksua. Ympäristölle haitallisten tukien leikkaaminen vahvistaisi niin ikään sekä taloutta että ympäristön tilaa, valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö toteaa tiedotteessa.

HYRKÖN mukaan vihreät uudistaisi arvonlisäverotusta suosimaan kestävää kulutusta ja kitkemään haittoja.

– Uudistuksella voisi tavoitella kulutuksen ohjaamista kestävämpään suuntaan ja talouden vahvistamista vähintään puolella miljardilla eurolla, josta osa kohdennettaisiin köyhyyden vähentämiseen ja vaikutusten kompensointiin pienituloisille. Edellytämme myös hallitukselta, että arvonlisäverotusta koskevat ratkaisut eivät syvennä köyhyyttä. Samalla esimerkiksi joukkoliikenteen verotusta tulisi laskea nykyisestä – toisin kuin hallitus on päättänyt tehdä.

Vihreät esittää myös listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta tulee uudistamista ja vahvistaa terveysperustaisen verotuksen vahvistamista.

“Suurimpien eläkkeiden kasvun hillitseminen maltillisella indeksijarrulla eläkeläisköyhyyttä syventämättä olisi vastuullista sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kannalta”, puolueen esityksessä todetaan.

VIHREÄN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne toteaa tiedotteessa, etteivät vihreän siirtymän mahdollisuudet eivät saa mennä Suomelta sivu suun.

– Vihreän siirtymän investointien lupien käsittelyn on oltava nopeaa ja laadukasta, ja vihreän siirtymän hankkeet tulisi asettaa jonon kärkeen. Samalla vaadimme EU:n yhteistä rahastoa vihreän siirtymän kriittisiin investointeihiin kansallisten tukien sijaan. Rakennusalan akuutteja haasteita helpottaisimme muun muassa perumalla leikkaukset kohtuuhintaisen asuntotuotannon tukiin, lyhentämällä homekoulujen korjausvelkaa sekä vauhdittamalla energiaremontteja ja sähköautojen latausinfrastruktuuria, Harjanne sanoo.

Työllisyyttä parantavista toimista vihreät nostaa esiin muun muassa panostukset työhyvinvointiin, mielenterveyteen ja täsmätyökykyisten työllisyyteen.

– Hallituksen tulisi laajentaa suunnittelemansa tynkäterapiatakuu kaikenikäisille ja vahvistaa työntekijöiden työsuojelua myös psykososiaaliselta kuormitukselta, Hyrkkö sanoo.

– On tyrmistyttävää, että osaajapulan kanssa painivan maan hallitus harkitsee lisäleikkauksia koulutukseen ja pitää kynsin hampain kiinni nuivasta maahanmuuttopolitiikasta, jonka työllisyysvaikutuksia ei ole ilmeisesti edes kehdattu arvioida. Koulutukseen tulee panostaa esimerkiksi uudistamalla aikuiskoulutustukea sekä varmistamalla toiselta asteelta valmistuville mahdollisuus jatko-opintoihin. Työhön johtavaa maahanmuuttoa tulee vauhdittaa ottamalla käyttöön työnhakuviisumi, puolittamalla perheenyhdistämisen tulorajat ja tekemällä kansainvälisten osaajien työnantajien maksamista muutto- ja matkakuluista verottomia, Hyrkkö listaa tiedotteessa.

Helsingin Sanomien mukaan hallituksessa on ollut koulutukseen liittyen esillä esimerkiksi ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen vähentäminen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE