Nyheter

Viktor Kock: Dags att begrava regeringens sote-monster

Hildur Boldt

Det är dags att begrava det sote-monster som Centern och Samlingspartiet har skapat med vård- och landskapsreformen och utlysa nyval, säger Viktor Kock, ordförande för Finlands svenska socialdemokrater.

Johan Kvarnström

 

 

När Elina Lepomäki (Saml) på onsdagen samlade till presskonferens och meddelade att det är dags att fälla vårdreformen, landskapen och valfriheten förvånades många. Det största uttrycket av förvåning kom från de egna partileden. Med tanke på hur regeringspartierna turvis kritiserat de egna reformerna, eller bristen av dem är Lepomäkis utspel ändå inte överraskande, enligt FSD:s ordförande Viktor Kock.

 

Han betraktar det som osannolikt att Samlingspartiets ledning inte visste om utspelet på förhand. Troligare är att utspelet är en välregisserad påtryckning riktad till regeringskumpanerna. Samlingspartiet vill enligt Kock helgardera sig och bädda för ett eventuellt nyval.

 

– Lepomäki har rätt i sin kritik mot regeringens sote-monster. De ursprungliga målsättningarna om en jämlikare, bättre och kostnadseffektivare vård kommer inte att uppnås med reformen. Det här har SDP påpekat sedan de första riktlinjerna för reformen presenterades, säger Kock.

 

Han påpekar att vi också redan har en fungerande valfrihet inom vården. Patienterna kan välja att använda sig av den offentliga eller privata sidan.

 

– En högklassig offentlig vårdproduktion är det enda som tryggar äkta valfrihet.

 

– På samma sätt borde läkare ha valfriheten att välja jobb endera inom den offentliga eller den privata sektorn. Dagens situation är ohållbar då den leder till skenande kostnader och en konstruerad läkarbrist, säger Viktor Kock.

 

Han ser ett behov av att förbättra social- och hälsovården, men anser att socialfrågorna ändå aldrig borde ha buntats ihop med vårdreformen.

 

– Kommunerna bör även i framtiden sköta dem samt primärvården. Specialsjukvården kunde i framtiden med fördel skötas av staten. Vi behöver inte den extra förvaltningsnivå som nu planeras. Speciellt då den inte har nån självbestämmanderätt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE