Nyheter

Viktor Kock: Östman och KD är skyldiga kyrkan en ursäkt

Foto: Johan Kvarnström

Viktor Kock anser att Kristdemokraternas Peter Östman tar kyrkan som pant i sitt politiska motstånd mot en organiserad arbetsmarknad. Närmare bestämt handlar det om Östmans uttalanden där han jämför fackliga medlemsavgifter med medlemskapet i kyrkan och kyrkoskatten.

ABL

 

Östman skickade på fredag kväll ut ett pressmeddelande där han jämförde fackförbundens medlemsavgifter med kyrkans.

 

Finlands svenska socialdemokraters (FSD) ordförande Viktor Kock läste detta med bestörtning och anser att KD försöker dra in kyrkan i en politisk kamp.

 

– Under det gångna året har det ordnats många försoningsgudstjänster runt om i Finland med anledning av händelserna 1918 där kyrkan aktivt tog ställning mot arbetarrörelsen. Försoningsgudstjänsterna har fungerat läkande på de djupa sår som då uppstod.

 

– Jag deltog själv i den försoningsgudstjänst som ordnades i Pedersöre kyrka. Efter gudstjänsten hade representanter från ”röda” och ”vita” sidan en gemensam kransnedläggning för de som fick sätta livet till under inbördeskriget 1918. All heder åt kyrkan som tog initiativ till försoningsgudstjänsterna.

 

– Att KD, genom Peter Östman, på detta sätt tar kyrkan som pant i deras politiska motstånd mot en organiserad arbetsmarknad är ytterst beklagligt och saknar så vitt jag vet förankring i statskyrkan* (se red.anm. längs ner i artikeln), säger Viktor Kock.

 

Han har argument för att fackliga medlemsavgifter ska få dras av i beskattningen. Likväl finner han frågeställningen destruktiv i sammanhanget:

 

– Det skulle vara lätt att bemöta Östmans argumentation vilket han som riksdagsledamot även borde vara väl medveten om. Det finns ändå ingen vinnare i en diskussion där man jämför kyrkans och fackförbundens ställning i samhället.

 

– Peter Östman är skyldig kyrkan en ursäkt för att han försöker använda den som spelbricka i ett politiskt spel och skapa motsättningar som inte längre borde finnas, säger Viktor Kock, FSD:s ordförande och riksdagsvalskandidat i Vasa valkrets 2019.

 

*statskyrka används i folkmun och är användbart i citat, men helt formell är det en slags folkkyrka vi har i Finland, läs mer här.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE