Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Viron hallitustunnustelija valittu: Reformipuolueen johtaja sai kaksi viikkoa aikaa

LEHTIKUVA

Virossa presidentti Kersti Kaljulaid on antanut reformipuolueen johtajalle Kaja Kallakselle hallitustunnustelijan tehtävän, BNS-uutistoimisto kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kallaksella on nyt kaksi viikkoa aikaa muodostaa hallitus ja saada sille parlamentin, riigikogun, tuki.

Yksittäiset poliitikot ovat paljastaneet jo aiemmin, että uuden hallituksen muodostamisesta ryhtyvät neuvottelemaan parlamentin kaksi suurinta ryhmää eli reformipuolue ja keskustapuolue.

Presidentti Kaljulaid korosti toimivan hallituksen tarpeellisuutta vaikeassa koronatilanteessa.

–  Sekä Viron kansa että minä odotamme, että Virolla on pian toimiva ja pätevä hallitus, joka keskittyy hoitamaan pandemiaa ja talouskriisiä sekä tekemään elämästämme parempaa, Kaljulaid sanoi lausunnossaan.

Kallas, 43, olisi hallituksen johtoon noustessaan Viron ensimmäinen naispääministeri. Hänet tunnetaan vankkana eurooppalaisen yhteistyön kannattajana, joka on aiemmin toiminut muun muassa EU-parlamentaarikkona. Kaja Kallaksen isä Siim Kallas toimi Viron pääministerinä 2002–2003.

Viron hallitus kaatui, kun pääministeri Jüri Ratas kertoi eroavansa. Ratas ilmoitti myöhemmin, ettei aikaisempi keskustapuolueen, Isänmaa-puolueen ja Ekre-puolueen hallitusyhteistyö enää jatku.

Eron taustalla ovat keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt, jotka liittyvät Tallinnan sataman uuteen Porto Franco -kauppakeskukseen ja sen rahoitukseen.

Keskustapuoleen Ratasta itseään ei epäillä mistään laittomuuksista.

Reformipuolue nousi Viron 2019 vaaleissa 101-paikkaisen riigikogun selvästi suurimmaksi ryhmäksi 34 kansaedustajalla. Puolue jäi kuitenkin lopulta ulos hallituksesta, joka muodostettiin toiseksi suurimman ryhmän keskustapuolueen johdolla.

Hallituksen taivalta ovat sävyttäneet skandaalit.

Viron hallituksen taivalta ovat sävyttäneet toistuvat skandaalit, jotka ovat liittyneet oikeistopopulistisen ja kansallismielisen Ekre-puolueen toimintaan. Puolueen johtaja Mart Helme joutui lopulta eroamaan sisäministerin paikalta kyseenalaistettuaan Viron tärkeimmän liittolaisen Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksen.

Aiemmin Helme on sanonut Viron valmistelevan turvallisuuspolitiikkaansa b-suunnitelmaa Naton ongelmien varalle. Hän on myös tokaissut, että Viron homoseksuaalit voisivat muuttaa Ruotsiin.

Mart Helmen poika Martin Helme toimi hallituksessa valtiovarainministerinä.

Uutista täydennetty klo 12.54 presidentti Kaljulaidin kommentein.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE