Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

VM:n työryhmältä esitys: turpeen verotuista luovuttava asteittain

lehtikuva / timo aalto

Turpeen ja maatalouden fossiilisten polttoaineiden verotuista tulisi luopua asteittain, valtiovarainministeriön työryhmä esittää.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työryhmä esittää toimenpidettä hallitusohjelman ulkopuolisena keinona, jolla on tarkoitus edesauttaa hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Esitys lukeutuu budjettiriihen alla valmistuneeseen raporttiin energiaverotuksen uudistamisesta. Raportissa esitetään myös, miten jo hallitusohjelmassa sovitut tavoitteet energiaverotuksen muutoksista käytännössä toteutettaisiin.

Virkamiestyönä tehty raportti esittää keinoja esimerkiksi teollisuuden sähköveron alentamiseksi. Vero on tällä hetkellä noin 0,7 senttiä kilowattitunnilta.

Raportissa esitetään kolme mallia, joilla vero laskettaisiin EU-minimiin 0,05 senttiin vuosien 2021–2024 aikana. Kahdessa esityksessä vero laskettaisiin 0,1 senttiin asti jo ensi vuonna.

Niin ikään vuosina 2021–2024 teollisuuden nauttima energiaveron palautusjärjestelmä poistettaisiin, raportti esittää.

Tämä nostaisi erityisesti metsä-, elintarvike- ja kemianteollisuuden kustannuksia yhteensä vajaat 50 miljoonaa euroa vuodessa, mutta järjestelmän ulkopuolelle nykyisin jäävät yritykset hyötyisivät siitä saman verran.

Työryhmä ehdottaa myös, että hallituksen jo aiemmin sopima lämmityspolttoaineiden 100 miljoonan euron veronkorotus toteutettaisiin vuoden 2021 alusta niin, että se kohdistuisi sekä energiasisältö- että hiilidioksidiveroon.

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että turpeelle tehtäisiin vastaava korotus kuin muille fossiilisille polttoaineille.

Esimerkiksi konesalien osalta sähköveron uudistamista on tarkoitus jatkaa erikseen niin, että selvitys saataisiin valmiiksi helmikuussa 2021 ja muutos voitaisiin ottaa käyttöön viimeistään vuoden 2022 alussa.

STT–Ilkka Hemmilä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE