Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – Kreikassa kuollut ainakin kaksi ihmistä, kymmeniä loukkaantunut

LEHTIKUVA / HANDOUT / MIKAEL REHN
Vene partioimassa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella.
LEHTIKUVA / HANDOUT / MIKAEL REHN
Vene partioimassa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella.
LEHTIKUVA / HANDOUT / MIKAEL REHN
Vene partioimassa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella.

Egeanmerellä tapahtunut maanjäristys on surmannut ainakin kaksi ihmistä Kreikassa Kosin saarella.

Tiedon on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle sairaalan edustaja, jonka mukaan ihmiset saivat surmansa katon romahdettua. Kuolonuhrien henkilöllisyys ja kansalaisuus eivät toistaiseksi ole tiedossa.

Useat mediat ovat myös kertoneet, että sekä Turkissa että Kreikassa on lisäksi loukkaantunut lukuisia ihmisiä maanjäristyksen takia. Tiedot loukkaantuneiden määristä vaihtelevat.

Asiasta muun muassa uutisoivan Guardianin mukaan viimeisimmän tiedon mukaan Kreikassa Kosin saarella on loukkaantunut 120 ihmistä. Turkissa on Guardianin mukaan taas viimeksi kerrottu loukkaantuneen 70 ihmistä.

Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että suomalaisia olisi loukkaantunut tai kuollut. Ministeriöstä kerrotaan STT:lle, että matkustusilmoituksen Kreikan Kosin saarelle on tehnyt 45 suomalaista ja Turkin Bodrumiin kahdeksan suomalaista.

Ulkoministeriöstä arvellaan, että suomalaisia voi olla alueilla kuitenkin enemmän.

Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,7.

Yhdysvaltojen geologinen tutkimuslaitos (USGS) on kertonut, että voimakas järistys vavisutti varhain tänään Turkin lounaisosia ja Kreikan Dodekanesian saaria.

Järistys tapahtui kymmenen kilometrin syvyydessä, ja sen keskus oli reilun 10 kilometrin päässä Turkissa sijaitsevasta Bodrumin kaupungista ja reilun 16 kilometrin päässä Kosin saaresta. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,7, AFP kertoo.

BBC:n mukaan järistyksen on raportoitu aiheuttaneen pienin tsunamin Turkin rannikolla. Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia, joissa näkyy, kuinka ihmiset kävelevät vedessä, joka yltää heitä nilkkoihin asti, BBC kertoo.

Isoin ongelma on se, että sähköt ovat poikki.

Bodrumin pormestarin mukaan tiedossa ei ole, että kukaan olisi saanut surmansa kaupungissa järistyksen takia.

– Isoin ongelma tällä hetkellä on se, että sähköt ovat poikki osasta kaupunkia, pormestari Mehmet Kocadon kertoi NTV-televisiokanavalle.

Muglan maakunnan kuvernööri on kertonut aiemmin, että muutamia ihmisiä on loukkaantunut lievästi heidän pudottua ikkunasta paniikin takia. Bodrum sijaitsee Muglan maakunnassa.

Bodrumissa olevan uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan voimakasta järistystä seurasi useita jälkijäristyksiä. Kaupungissa sijaitseva sairaala on raporttien mukaan evakuoitu järistyksen takia, ja saapuvia potilaita on hoidettu ulkona puutarhassa.

– Sänky heilui paljon. Joitakin pulloja putosi ja rikkoutui keittiössä ja sisäpihalla, kertoi turkkilainen Dilber Arikan, joka oli järistyksen sattuessa loma-asunnollaan alueella, jossa järistys tuntui.

– Olimme yllättyneitä. Olimme peloissamme ja menimme heti ulos, kuvaili tilannetta AFP:lle perheensä kanssa Kreikassa Rodoksen saarella lomalla oleva Teddy Dijoux.

– Se (järistys) jatkui pitkän aikaa. Keräsin nopeasti lapseni ja lähdimme hotellista, kertoi niin ikään lomalla oleva Sylvie Jannot.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat