Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Vuoden journalistin tittelistä kisaavat Antti Kuronen Yleltä, Sonja Saarikoski Imagesta ja Paavo Teittinen Helsingin Sanomista

Vuoden journalistiehdokkaat (vasemmalta oikealle) Paavo Teittinen (HS), Sonja Saarikoski (Image) ja Antti Kuronen (Yle) Suuri Journalistipalkinto 2019 -voittajaehdokkaiden julkistustilaisuudessa Helsingissä .

Suuren journalistipalkinnon 2019 ehdokkaat on julkistettu. Vuoden journalistin tittelistä kisaavat Antti Kuronen Yleltä, Sonja Saarikoski Imagesta ja Paavo Teittinen Helsingin Sanomista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kurosen kerrotaan työskentelevän usein erittäin vaativissa olosuhteissa. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa vieraillut suomalaistoimittaja. Juttujen ansiosta suomalaiset ovat saaneet ensi käden tietoa leirillä olevien suomalaisnaisten ajatuksista, lasten määrästä ja leirin olosuhteista.

Saarikoskea kuvataan omaääniseksi ja tunnistettavaksi kirjoittajaksi, jonka käsittelyssä mielenkiintoiset aiheet saavat uusia ja yllättäviä ulottuvuuksia. Ehdokaskuvauksen mukaan Saarikoski on uudistanut aikakauslehtikerrontaa.

Teittisen puolestaan kerrotaan olevan monipuolinen toimittaja, joka on kollegojensa kanssa nostanut julkisuuteen lukuisia väärinkäytöksiä ja hyväksikäyttötapauksia. Viime vuonna ilmestyneet jutut käsittelivät muun muassa Veijo Baltzarin teatteriprojektien pimeää puolta, nepalilaisravintoloiden työntekijöiden hyväksikäyttöä, uskonnon nimissä harjoitettavaa kunniakontrollia, ihmiskauppaa sekä liikemiesten erikoista hanketta vauhdittaa pakkopalautuksia Irakiin.

Vuoden jutut kertovat yritys-, teatteri- ja vanhushoidon maailmoista

Vuoden jutuksi ovat ehdolla Ilta-Sanomien ja Taloussanomien juttu Instru Optiikan koulutustilaisuudesta, Ylen juttusarja vanhusten hoivakotien ongelmista ja Helsingin Sanomien juttu Veijo Baltzarin teatteriprojektien pimeästä puolesta.

Elina Rannan Ilta-Sanomien ja Taloussanomien uutinen kertoi koulutustilaisuudesta, jossa henkilöstö jaettiin kolmeen väreillä merkittyyn ryhmään. Vihreitä kehuttiin, punaisia nöyryytettiin ja keltaisia varoiteltiin lähtemästä mukaan punaisten vahingolliseen toimintaan. Ehdokaslistauksessa todetaan, että uutinen toi esiin esimerkin työ- ja yrityskulttuurin nurjasta puolesta ja osoitti, kuinka myös nopea ja tarkka uutistyö voi synnyttää tärkeää yhteiskunnallista keskustelua.

Ylen Riku Roslundin ja Jaakko Mäntymaan jutut paljastivat, että laiminlyönnit ja vanhusten huono hoito ovat laaja ja vuosia jatkunut ongelma yksityisissä hoivakodeissa. Juttujen jälkeen viranomaiset aloittivat laajat tarkastukset ja hoivayritykset ovat muuttaneet toimintatapojaan.

Paavo Teittisen ja Katri Kallionpään Helsingin Sanomien juttua kuvataan taitavasti rakennetuksi kertomukseksi siitä, kuinka teatterijohtaja käytti väärin asemaansa kontrolloimalla, lähentelemällä ja houkuttelemalla lukioikäisiä tyttöjä asumaan kotiinsa. Jutun todetaan myös kertoneen siitä, kuinka päättäjien suosiota ja vähemmistöpolitiikkaa hyödyntävä taiteilija saattoi saavuttaa lähes koskemattoman aseman suomalaisessa kulttuurielämässä.

Ehdokkaat vuoden pomoksi Aamulehdestä, Lännen Mediasta ja Uutissuomalaisesta

Vuoden journalistisen pomon tittelistä kisaavat Aamulehden toimituspäällikkö Riina Nevalainen, Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell sekä Uutissuomalaisen uutispäällikkö Matti Pietiläinen.

Aamulehden Nevalaisen kuvataan olevan taitava yhdistämään tavoitteet ja ihmisten johtamisen. Lännen Median uutispäällikkö Orellin kerrotaan pystyvän pitämään langat käsissään hyvin vaikeissa olosuhteissa, joissa suurin osa alaisista tekee työtä eri puolilla maata. Uutissuomalaisen Pietiläinen on puolestaan osoittautunut pidetyksi esimieheksi vuotuisissa esimieskyselyissä ja hän tulee hyvin toimeen eri lehtien henkilöstön kanssa.

Vuoden journalistiseksi teoksi ovat puolestaan ehdolla vastalaake.fi-sivusto, Apu Juniori -lehti ja TS Kirja -klubi. Vastalaake.fi-sivustolla julkaistaan tutkimuksiin perustuvia artikkeleita tieteestä ja terveydestä. Lähtökohtana on huoli virheellisten ja epäselvien terveysväittämien lisääntymisestä mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Apu Juniori on alakoululaisille tarkoitettu tiede- ja ajankohtaislehti, joka tarjoaa vaihtoehdon ruudun tuijottamiselle. TS Kirja -klubi on Turun Sanomien alun perin verkkoon synnytetty kirjallisuuskokonaisuus, joka laajeni ensin printtiin ja sitten kaupunkikiertueeksi.

Voittajat päätetään keskiviikkona 11. maaliskuuta ja julkistetaan suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla kello 20 alkaen.

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE