Vuokrabisnes nostettiin tikun nokkaan – VVO-yhtymä Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto vastaa syytöksiin

Valtakunnallisen vuokratalo-osuuskunnan nimellä aloittanut VVO on saanut kielteistä julkisuutta viime aikoina. On väitetty, että VVO:n asuntojen vuokrat ovat kohtuuttomia ja niitä on nostettu pelkästään lisärahan saamiseksi VVO:n omistajille.

Kuinka on, VVO-yhtymä Oyj:n hallituksen puheenjohtaja, Metalliliiton (SAK) puheenjohtaja Riku Aalto?

– VVO-konserni on panostanut vahvasti asuntotarjontansa kasvattamiseen sekä kiinteistökantansa korjaustoimintaan. Vuosittaiset bruttoinvestoinnit ovat olleet yli 200 miljoonaa euroa. Yhtiö panostaa vuokra-asuntomäärän kasvattamiseen, tällä hetkellä yli tuhannen vuokra-asunnon vuosivauhdilla ja pitää kiinteistöistään hyvää huolta.

Riku Aalto

Hän tähdentää, että vain taloudellisesti vahva yritys voi pitää yllä merkittävää investointitahtia ja tavoitteena on myös jatkossa toteuttaa uusia vuokra-asuntoja merkittäviä määriä.

– VVO on investoinut merkittävästi eli yli 200 miljoonaa euroa vuosittain uusiin asuntoihin tai vanhojen korjauksiin. Nämä kaikki investoinnit on tehty Suomeen.

Hän muistuttaa, että pääosa yhtiön asunnoista on niin kutsutusti vapailla vuokramarkkinoilla, jossa vuokran taso määräytyy markkinaperusteisesti.– VVO-konsernin asuntojen vuoden 2014 keskivuokra oli 12,91 euroa neliöltä, ja asuntojen vuokraan sisältyy muun muassa laajakaistayhteys, eikä yhtiö peri asukkailta erillistä vesimaksua.

Yhtiö on toki maksanut omistajilleen osinkoja. Ne ovat kuitenkin olleet merkittävästi pienemmät kuin vuosittaiset investoinnit.

– Vastaavaa en tiedä monenkaan suomalaisen yhtiön osalta. Lisäksi osingot on määritelty yhtiön osinkopolitiikassa niin, että omistajille maksetaan osinkoja vain markkinaehtoisen asunto-omistuksen tuloksesta, Aalto muistuttaa.

Ann Selin.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin (SAK) puheenjohtaja Ann Selin on myös VVO:n hallituksen jäsen. Hänkin muistuttaa, että VVO:n vuokrataso määräytyy markkinaehtoisesti. Se ei ole kallein muttei myöskään halvin.

– Omistajat saavat sijoitukselleen tuottoa, kuten missä tahansa liikeyrityksessä. VVO:ssa on jaettu osinkoa hyvin maltillisesti ja rahaa on jätetty yhtiöön investointeja varten. Tulevan kolmen vuoden aikana on tarkoitus investoida noin miljardi euroa lisää.

Lue aiheesta lisää Demokraatin viikkolehdestä 25.2.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Smith istui tummat lasit päässä ja vaikeni — ”Kaikki syytekohdat koskevat seksuaalisuutta eli yksityisyyttä mitä suurimmassa määrin”

Kuva: Lehtikuva

Juontaja Axl Smithin salakatselujuttu on määrätty salaiseksi Helsingin käräjäoikeudessa. Salaista käsittelyä vaativat sekä syyttäjä että asianomistajat. Myös asiakirjat on määrätty salaisiksi, mutta tuomion on tarkoitus olla julkinen asianomistajien nimiä lukuun ottamatta.

Smithin epäillään kuvanneen kameralla salaa seksikumppaneitaan.

– Kaikki syytekohdat koskevat seksuaalisuutta eli yksityisyyttä mitä suurimmassa määrin. Kaikki syytekohdat määrätään peitettäviksi ja salattaviksi, ellei joku asianomistaja nimenomaisesti halua tuoda tietoja julkisuuteen, puheenjohtaja sanoi salissa.

Syytekohtia on lähes 40. Smithiä syytetään salakatselusta, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Rikosylikomisario Jari Illukka kertoi aiemmin, että yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen on ollut aineiston jakamista Whatsapp-ryhmään.

Syyttäjä on aiemmin kertonut aikovansa vaatia Smithille ehdollista vankeutta ja oheissakkoa. Vaatimustaan kihlakunnansyyttäjä tarkentaa oikeudessa.

Smith vetäytyi viime vuonna The Voice of Finland -ohjelman juontajan paikalta rikosepäilyjen vuoksi. Tänään hän ei suostunut lausumaan salakatseluepäilyistä mitään median pyynnöistä huolimatta, vaan istui hiljaa tummat lasit päässä odottamassa istuntoa.

Juttua istutaan helmikuun 20. päivään saakka. Istuntopäiviä on yhteensä 11.

STT–MIKKO GUSTAFSSON

AVAINSANAT

Riita alkoholista: ”Keskustelu on saamassa jo koomisia piirteitä”

Raittiuden Ystävien mukaan hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi vaarantaa kansanterveyden.

”Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa suurempiin alkoholihaittoihin. Siksi alkoholilain uudistusta koskevassa päätöksessä tulee kantaa huolta ja vastuuta kansamme kokonaishyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, eikä vapauttaa entisestään alkoholin myyntiä.”

Yhdistys on jättänyt lausuntonsa esitykseen uudeksi alkoholilaiksi.

Raittiuden Ystävien mukaan politiikassa on aina kyse tasapainottelusta erilaisten arvovalintojen välillä.

”Erityisesti alkoholipolitiikassa arvoasetelma on jyrkkä, kun vastakkain ovat elinkeinopoliittiset ja kansanterveydelliset arvot.”

Sen mielestä alkoholiteollisuus yrittää kumota terveystieteellistä tutkimusta taloustieteellisillä perusteilla ennen kaikkea taloudellisen voiton saavuttamiseksi. Yhdistys katsoo, että tämän vuoksi alkoholipoliittinen keskustelu on saamassa jo koomisia piirteitä.

”Sosiaali- ja terveysministeriö on vastaanottanut paksun nipun lausuntoja, joissa on epäilemättä toinen toistaan vakuuttavampia argumentteja lakimuutosten puolesta ja vastaan. Tietoa ja tutkimusta lainvalmistelun tueksi on tarjolla paljon ja tutkimusnäyttö kokonaiskulutusta hillitsevien toimien puolesta on vahvaa. Kyse onkin enää siitä, mitä arvoja päätöksessä painotetaan.”

AVAINSANAT

Vihreiden ex-puheenjohtaja nostatti myrskyn, kommentoi MTV:llä: ”Olen harvoin mokannut noin pahasti kuin siinä”

Kuva: Kari Hulkko

Osmo Soininvaaran twiitistä syntynyt myrsky huipentui twiitin poistamiseen ja sen myöntämiseen, että tuli mokattua.

”Jos hieno nainen sanoo ei, tarkoittaa ehkä. Ehkä tarkoittaa kyllä. Jos kyllä, ei hieno nainen. Jan Vapaavuori on sanonut ehkä”, Soininvaara twiittasi.

Soininvaara halusi kommentoida twiitillään Helsingin pormestarivaalia, mutta hänen viestissään huomio kiinnittyi toisaalle. Esimerkiksi vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kysyi, olisiko arpomista pormestariehdokkaista tehdä ilman naissukupuolen halventamista.

Soininvaara vastasi jo eilen Twitterissä, että twiitissä ollut ajatus oli alunperin äidin neuvo kosiomatkalle lähtevälle pojalleen.

”Muuttui lyhennettäessä ihan muuksi. Mokasin”, hän sanoi.

Soininvaara täydensi vielä MTV:lle mokaamisestaan.

— Olen harvoin mokannut noin pahasti kuin siinä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poliisi: ”Kuumia vihjeitä kaivataan” – sarjahukutusjutussa tuomittu yhä kateissa

Kuva: Lehtikuva / Minna Raitavuo
Pohjois-Karjalan poliisipartiot suorittivat eilen tuloksettoman etsinnän etsintäkuulutetun miehen kotiosoitteeseen Jaamakankaantiellä Kontiolahdella.

Sarjahukutusjutussa vankeuteen tuomittu mies on yhä tavoittamatta, kertoo poliisi varhain aamulla julkaisemassaan tiedotteessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi viisikymppisen Pekka Seppäsen eilen 14,5 vuoden vankeuteen.

Pekka Seppänen

Poliisi kertoo saaneensa miehen liikkeistä paljon vihjeitä, mutta havainnot ovat olleet jo muutamia päiviä vanhoja.

– Vihjeet ovat olleet jopa viikon, puolitoista vanhoja, ja ne ovat olleet epämääräisiä. Tuoreille jäljille pitäisi päästä, ja kuumia vihjeitä kaivataan, sanoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolaisen mukaan vihjeitä on tähän mennessä tullut pääosin Itä-Suomesta ja Pohjois-Karjalasta. Hän kehottaa vinkkaamaan mahdollisista havainnoista jatkossakin matalalla kynnyksellä.

– Ei kannata miettiä vihjeen painoarvoa ja merkitystä. Me seulomme ja katsomme ne sitten.

Miehen tämänhetkisestä sijainnista ei ole tietoa. Koska tuoreet vihjeet puuttuvat, poliisi ei ole voinut tehdä miehen löytämiseksi esimerkiksi kotietsintöjä muualle kuin miehen omaan osoitteeseen.

”Tuoreille jäljille pitäisi päästä.”

Poliisi julkaisi miehen kuvan eilen. Etsintöjä jatketaan muun poliisitoiminnan ohella. Seuraavan kerran poliisi aikoo tiedottaa asiasta, kun Seppänen löydetään.

Seppänen tuomittiin käräjillä muun muassa kahdesta taposta, kolmesta tapon yrityksestä sekä törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän sai tuomion heitteillepanosta, pahoinpitelystä, parituksesta ja alkoholirikoksesta.

Mies hukutti oikeuden mukaan toisen tapetuista kesämökkinsä matalaan rantaveteen Polvijärvellä. Toisessa tapauksessa uhri kuoli nopeasti veneen kaatumisen jälkeen Polvijärvellä.

Sipilän Yle-gate jatkuu — JSN antaa lausuman tapauksesta

Kuva: Lehtikuva

Julkisen sanan neuvosto aikoo antaa lausuman siitä, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta. Lisäksi JSN käsittelee neljä kantelua niin sanotussa Terrafame-vyyhdessä. Niistä kolme kohdistuu Yleen ja yksi Suomen Kuvalehteen.

Kantelut liittyvät SK:n juttuun ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen” sekä Ylen ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta” -juttuun.

JSN selvittää muun muassa, onko Journalistin ohjeiden kohtia 21 ja 22 rikottu, kun Ylen juttu julkaistiin ilman Sipilän ja SK:n juttu ilman Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläisen kommentteja.

Lausuma ja päätökset kanteluista annetaan aikaisintaan helmikuussa.

Keskustelua aiheesta