Demariristeily27.-20.8.2016

Vuokralainen saattaa tietämättään hyväksyä tiukat vuokrankorotusehdot

Kuva: Timo Sparf
vuokraasuntosparf
Uusien vuokrasopimusten vuokrien taso on laskenut syksystä alkaen. Vanhoissa asunnoissa vuokrat nousevat rajummin.

Vanhojen vuokrasuhteiden asuntojen vuokrat nousevat selvästi inflaatiota nopeammin, mutta samalla uusissa vuokrasuhteissa vuokrat laskevat. Asiasta kertoo Vuokraturva. Syynä on se, että vuokrasopimuksiin tehdään tiukkoja korotusehtoja. Esimerkiksi kuluttajahintaindeksin lisäksi vuokraa korotetaan kolmella tai jopa viidellä prosentilla.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola pitää huolestuttavana sitä, että korotusehdot ovat usein kirjoitettu pienellä printillä sopimuksen kääntöpuolelle eikä vuokralainen välttämättä tiedä millaisiin ehtoihin suostuu.

Uudenlaisten vuokrankorotusehtojen takia vanhojen vuokrasopimusten vuokrataso on noussut monissa tapauksissa yli asunnon markkinahinnan. Korotusperuste ei tule laista, joten vuokralainen ja vuokranantaja voivat kuitenkin aina sopia korotuksesta keskenään. Aiemmin vuokra-asuntojen hinnat sidottiin pääasiassa kuluttajahintaindeksiin ja vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousivat suunnilleen inflaation tahtiin.

Uusien vuokrasopimusten vuokrien taso on sen sijaan laskenut viime syksystä alkaen muun muassa heikon taloustilanteen takia. Myös kysyntä ja tarjonta ovat paremmin tasapainossa kuin vielä 3–5 vuotta sitten. Vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista on jopa hienoista ylitarjontaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

EU peruuttaa Espanjaa ja Portugalia uhanneet sakot

EU ei halua lisätä unionin vastaisuutta.

EU-komissio peruuttaa Espanjaa ja Portugalia suuren velkaantuneisuuden vuoksi uhanneet sakot. Asiasta kertoi EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

EU:n sääntöjen mukaan komissio olisi voinut langettaa kummallekin maalle sakot, jotka olisivat olleet enimmillään 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Britannian kansanäänestyksen jälkeen komissio on kuitenkin varonut toimenpiteitä, jotka vahvistaisivat EU-vastaisuutta jäsenmaissa.

STT-AFP , Bryssel

Talvivaaran tulevaisuudesta käydään yhä tiiviitä neuvotteluja

Kuva: LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

euvottelut entisen Talvivaaran kaivoksen rahoituksesta ja omistuksesta jatkuvat. Kaivosta pyörittävän Terrafamen mukaan neuvottelut kaivoksen rahoituksesta ja uusien omistajien löytämisestä jatkuvat loppuvuoden ajan erittäin tiiviisti.

Terrafame julkisti tänään tietoja alkuvuoden sujumisesta. Yhtiön käyttökate oli tammi-kesäkuussa 98 miljoonaa euroa negatiivinen, mikä oli vajaa 13 miljoonaa euroa vähemmän kuin oli budjetoitu. Terrafamen mukaan tulosta kohensivat sinkin parantuneet myyntitulot ja kemikaalien käytön tehostuminen metallien talteenotossa. Sinkkiä myytiin alkuvuonna 3,8 miljoonan euron arvosta enemmän kuin yhtiö oli odottanut.

Valtion omistuksessa kokonaan oleva Terrafame on onnistunut vähentämään merkittävästi vesien määrää Talvivaaran entisellä kaivoksella. Terrafame on pyörittänyt Talvivaaran kaivosta vuoden verran. Kaivosalueella oli vuosi sitten varastoituna noin 10 miljoonaa kuutiota vettä, kun määrä kesäkuun lopussa oli 7,2 miljoonaa kuutiota.

Terrafame tuotti ensimmäisen vuosipuoliskon aikana malmia yhteensä 5,8 miljoonaa tonnia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yle: Näin moni käyttää pimeitä maksuja vuosittain

Yli neljä viidesosaa suomalaisista sanoo, että he eivät ole koskaan maksaneet tai saaneet palkkiota työsuorituksesta pimeästi. Ylen kyselyyn vastanneista useampi kuin joka seitsemäs sanoo joko maksaneensa tai saaneensa palkkioita pimeästi. Suurin osa heistä sanoo käyttäneensä pimeitä palkkioita harvoin. Vain kolme prosenttia sanoo käyttävänsä pimeitä maksuja vuosittain.

Miehillä pimeiden palkkioiden maksaminen tai saaminen on kyselyn mukaan yleisempää kuin naisilla.

Alempien tuloluokkien ihmiset sanovat hyvätuloisia useammin saaneensa tai maksaneensa pimeitä palkkioita. Alle 30 000 euroa vuodessa tienaavista noin neljä viidestä sanoo joskus joko maksaneensa tai saaneensa palkkioita pimeästi.

Yle teetti kyselyn Taloustutkimuksella.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Analyytikot hämmentyivät – Deutsche Bankin tulos romahti ”liikaa”

Kuva: afp/daniel roland
LKS 20160727 28-01-16-ROL018; (FILES) This file photo taken on January 28, 2016 shows the headquarter of German company Deutsche Bank is pictured in Frankfurt am Main, western Germany. Concerns about Deutsche Bank increase as the stock price fell again on July 6, 2016.
 / AFP / DANIEL ROLAND - LEHTIKUVA / AFP
 Deutsche Bankin pääkonttori Frankfurt am Mainissa Saksassa.

Saksalaisen suurpankin Deutsche Bankin nettotulos romahti toisella neljänneksellä 20 miljoonaan euroon. Vuosi sitten pankin huhti-kesäkuun nettovoitto oli 818 miljoonaa euroa.

Pankin tulos alitti analyytikkojen ennusteet selvästi, sillä yhtiölle odotettiin noin 188 miljoonan euron tulosta.

Deutsche Bank on ollut pitkään ongelmissa. Kesäkuun lopussa uutisoitiin, että pankki ei läpäissyt Yhdysvaltain keskuspankin Fedin stressitestejä.

STT, Frankfurt

 

 

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni

Kuva: Getty Images

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna, selviää Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista. Heinäkuussa lähes kaksi viidestä kuluttajasta uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun kesäkuussa näin uskoi lähes puolet.

Myös kuluttajien arviot omista säästämismahdollisuuksista ja omasta taloudesta heikkenivät hieman.

Odotukset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät suunnilleen ennallaan.