Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Vuosi energisen kaupungin johdossa

Kalenteria katsoessani havahduin siihen, että ensimmäinen vuosi kaupunginhallituksen puheenjohtajana alkaa lähestyä loppuaan. Vuosi on kulunut todella nopeasti, mutta samalla pitänyt sisällään myös hyvin paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita. Olin kyllä valmistautunut siihen, että kaupunginhallituksen puheenjohtajuus vie paljon aikaa ja vaatii varsinkin aluksi paljon perehtymistä asioihin, mutta aivan näin aktiivista vuotta en rehellisyyden nimissä osannut odottaa. Työpäivät venyvät nykyään pääsääntöisesti yli 12 tuntisiksi, minkä lisäksi tulevat viikonlopun kokoukset ja tilaisuudet. Mutta mitä sitä ei tekisi näin hienon kaupungin eteen.

Kim Berg

SDP:n kansanedustaja, Vaasa

Viime vuosi on Vaasalla ollut poikkeuksellisen työntäyteinen, koska moni jo vuosia valmisteltu hanke on tullut samanaikaisesti toteutusvaiheeseen ja samalla on myös paljon uusia hankkeita joita on lähdetty valmistelemaan. Varsinkin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on ajanut kunnat miettimään miltä tuleva uusi kunta näyttää, jos tai kun yli puolet kunnan budjetista siirtyy mahdollisen maakuntauudistuksen myötä maakuntaan. Tätä valmistelutyötä on jouduttu tekemään kunnissa, vaikka varmuutta lakien läpimenosta ei vieläkään ole.

Myös vallalla oleva ”yhtiöittämisvimma” on vaikuttanut oleellisesti nykyisen kunnan organisaatiorakenteeseen ja nostanut omistajaohjauksen merkityksen entistä merkittävämpään rooliin kunnan johtamisessa. Nämä tulevat uudistukset tulevat eittämättä vaikuttamaan myös kunnan hallintorakenteeseen ja samalla on myös mietittävä, että minkälaista osaamista tulevaisuuden kunnassa tarvitaan ja mitkä ovat niitä kaikkein oleellisimpia asioita joihin kunnan tulisi jatkossa keskittyä toiminnassaan.

Monet merkit viittaavat siihen, että kilpailu kaupunkien sekä maakuntien välillä tulee kovenemaan entisestään tulevina vuosina. Olemme jo nyt saaneet huomata, että kaupungin väestömäärällä on ehdottomasti merkitystä mm. palvelurakenteista päätettäessä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii päätös laajan päivystyksen sairaaloista, jossa Vaasan keskussairaala jätettiin valittujen sairaaloiden listan ulkopuolelle, vaikka se täytti julkisuudessa esitetyt laadulliset kriteerit laajan päivystyksen yksikölle.

Viime syksynä hyväksytyn strategian mukaan on Vaasassa valittukin nyt erittäin vahva kasvustrategia. Strategiassa on sitouduttu luomaan mahdollisuuksia uusille työpaikoille ja entistä aktiivisemmin haetaan myös uusia yrityksiä alueelle sekä huolehditaan nykyisistä yrityksistä ja heidän kasvumahdollisuuksista. Tavoitteena on tehdä Vaasasta entistä vetovoimaisempi kaupunki investoimalla sekä infrastruktuuriin, että myös perus- ja vapaa-ajan palveluihin. Vaasa onkin rohkeasti lähtenyt investoimaan tulevaisuuteen, mistä hyvänä osoituksena on valtuuston yksimielinen päätös uuden energiatehokkaan laivan hankkimisesta Merenkurkun laivaliikenteeseen yhdessä naapurikunta Uumajan kanssa, maailmanluokan GigaVaasa akkuteollisuus alueen kaavoittaminen yhteistyössä Mustasaaren kunnan kanssa, Wasa station tapahtumakeskuksen rakentaminen sekä myös kuntaliitosneuvottelujen aloittaminen Mustasaaren kanssa. Investointien myötä uskomme, että kaupungin sekä koko seudun elinvoimaisuus parantuu mm. väestönkasvun ja lisääntyvien verotulojen muodossa, mikä luo meille entistä paremmat mahdollisuudet kehittää jatkossa myös sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluitamme, koulutoimea ja pitää myös katumme entistä paremmassa kunnossa.

Vaikka talous on lähtenytkin nyt selkeään kasvuun, rasittaa kuntia kuitenkin edelleen matalasuhdannevuosina kertynyt kumulatiivinen alijäämä, mikä on kuntalain mukaan kurottava umpeen viimeistään neljän vuoden sisällä sen syntymisestä. Myös Vaasan on vielä pari vuotta toteutettava talouden tasapainottamisohjelmaansa, mikä tuo omat haasteensa vielä tulevan vuoden toiminnan suunnitteluun. Talouden voimakkaat tasapainottamistoimet näkyvät eittämättä tänä päivänä kaupungin perustoiminnoissa ja erityisesti sosiaalipalveluissa kaivataan nyt kipeästi tukea toimintaan. Kaupunginhallituksen kehysiltakoulussa kävimmekin pitkän keskustelun viime maanantaina siitä, että miten saamme helpotusta sosiaalisektorille, pysyen kuitenkin asetetussa talouskehyksessä ja talouden tasapainottamissuunnitelmassa.

Uskon vakaasti yhteistyön tekemisen voimaan myös kaupungin johtamisessa. Riittävän keskustelun, asioiden avaamisen ja keskinäisen kunnioituksen kautta pystymme kaikkein parhaiten yhdessä vaikuttamaan kaupunkimme sekä koko seutumme tulevaisuuteen ja löytämään ratkaisuja kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.


Kirjoittaja on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vaasasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE