Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Wahlroos jyrähti Ylellä lakoista

Lehtikuva
Björn Wahlroos.

Metsäteollisuuden alkamassa oleva kahden viikon lakko ei ole ”erityisen viisasta” toimintaa, arvioi metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Kysehän on asioista, jotka osin ovat jääneet hiertämään kantapäätä, kuten nämä niin kutsutut kiky-tunnit, Wahlroos kommentoi työmarkkinaneuvotteluiden tilannetta Ylen Ykkösaamussa lauantaina aamupäivällä.

Kilpailukykysopimuksella pidennettiin työaikaa 24 tunnilla viime vaalikaudella Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Käynnissä olevalla työehtosopimusneuvotteluiden kierroksella palkansaajajärjestöt ovat vaatineet niiden poistamista. Tunnit poistuivat esimerkiksi vientialalla olennaisesta Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisestä työehtosopimuksesta, jonka piirissä on lähes 100 000 työntekijää.

Kiky-tunneista luopumista on vaatinut myös paperi- ja selluteollisuuden työntekijäjärjestö Paperiliitto. Työnantajia edustava Metsäteollisuus ei ole suostunut vaatimukseen. Neuvottelut eivät ole johtaneet tulokseen, ja Paperiliitto on aloittamassa kahden viikon lakon viikonvaihteessa. Lakonuhkaa soviteltiin valtakunnansovittelijan toimistossa viimeksi perjantaina, ja sovittelua on tarkoitus jatkaa sunnuntaina.

Wahlroos sanoo toivovansa, että kiky-tunneista voisi puhua ”rauhallisen rationaalisesti”.

– Jos hyväksymme kaikki ammattiyhdistysliikkeen vaatimukset, niin täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Se merkitsee käytännössä sitä, että seuraavat kaksi tai kolme paperikonetta, jotka menevät Euroopassa kiinni suomalaisilta yhtiöiltä, menevät kiinni Suomessa.

Wahlroosin mukaan alalla ei ole yhtä yhtenäistä palkankorotusvaraa, vaan eri alueiden paperikoneet kilpailevat kannattavuudesta keskenään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE