Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Wechat-käänne: kalifornialainen tuomari puuttui peliin

Lehtikuva

Kalifornialainen tuomari pysäytti sunnuntaina kiinalaisen Tencentin Wechat-sovelluksen latauskiellon toimeenpanon. Yhdysvaltojen hallinto halusi, että Wechatin lataaminen olisi kielletty ja perusteli kieltoa kansallisella turvallisuudella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Käyttäjien yhdistys oli valittanut suunnitellusta kiellosta, koska he katsoivat joutuvansa kiellon myötä kohtuuttomaan tilanteeseen. Tuomari katsoi alustavassa ratkaisussaan, että kielto voi vaarantaa perustulain turvaaman sananvapauden. Yhdysvaltojen hallinto voi valittaa päätöksestä ja vaatia kiellon toimeenpanoa.

Latauskielto merkitsisi, että Apple ja Google joutuisivat poistamaan muun muassa viestittelyyn ja maksamiseen käytettävän Wechatin sovelluskaupoistaan. Asiantuntijoiden mukaan kielto olisi haitannut pahasti Wechatin videochatin toimintaa.

Wechat on erittäin laajasti käytetty sovellus kotimarkkinoillaan Kiinassa ja sillä on Yhdysvalloissakin noin 19 miljoonaa käyttäjää. Maailmanlaajuisesti käyttäjien määrä ylittää miljardin.

Tiktokille saatiin armonaikaa

Yhdysvaltojen hallinnon hampaissa on myös videojakosovellus Tiktok, jolle kuitenkin näyttää löytyneen ratkaisu. Tiktok kertoi valmistelleensa Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen ohjelmistoyhtiö Oraclen ja vähittäistavaraketju Walmartin kanssa. Tiktokin latauskiellon voimaantuloa on nyt lykätty viikolla, 27. syyskuuta asti. Sovelluksen käyttökielto astuisi voimaan 12. marraskuuta.

Tiktokin mukaan Oraclen on määrä toimia jatkossa Yhdysvalloissa viestisovelluksen teknologisena yhteistyökumppanina, kun taas Walmart olisi Tiktokin kaupallinen yhteistyökumppani.

Yhdysvallat on väittänyt Kiinan käyttävän sovelluksia vakoiluun. Presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuussa asetuksen, jonka mukaan Tiktokin omistajan ByteDancen tulee myydä Yhdysvaltain-toimintonsa amerikkalaiselle yritykselle. Muuten yhdysvaltalaisilta kielletään liiketoimet yrityksen kanssa.

Erityisesti nuorten suosimalla Tiktokilla on Yhdysvalloissa noin sata miljoonaa käyttäjää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE