Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

WHO varoittaa veripulasta väkivaltaisuuksiin ajautuneessa Sudanissa

AFP / LEHTIKUVA
Satelliittikuva näyttää useiden lentokoneiden tuhoutuneen taisteluiden jäljiltä Khartumin lentokentällä 16. huhtikuuta.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa Sudania uhkaavasta veripulasta. Sudanin puolisotilaallisten RSF-joukkojen ja Sudanin armeijan välisissä taisteluissa on kuollut yli 50 ihmistä ja satoja on haavoittunut viikonloppuna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

WHO:n mukaan Sudanin pääkaupunki Khartumisssa useita loukkaantuneita siviilejä hoitavilta sairaaloilta ovat loppuneet veri, verensiirtolaitteet, suonensisäiset nesteytysaineet ja muut elintärkeät välineet.

YK:n ruokaohjelma WFP puolestaan on ilmoittanut keskeyttävänsä toimintansa Koillis-Afrikan valtiossa sen jälkeen, kun kolme sen työntekijää sai surmansa väkivaltaisuuksissa. YK:n mukaan kolmannes Sudanin 50 miljoonan asukkaasta on humanitaarisen avun tarpeessa.

VIIKONLOPPUNA puhjenneet taistelut ovat johtaneet myös siihen, että Sudanin rajat on suljettu sen naapurimaihin Egyptiin ja Tshadiin. Egypti on Sudanin merkittävä liittolainen. Tshadin ja Sudanin raja-alueeseen kuuluu esimerkiksi Darfurin alue, jossa WFP:n työntekijät saivat surmansa.

Taisteluiden pelätään syöksevän Sudanin syvempään kaaokseen, mikä vaikeuttaisi entisestään maan siirtymistä takaisin siviilijohtoon.

Viikonloppuna puhjenneita taisteluita edelsi viikkoja jatkunut valtataistelu armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä Mohamed Hamdan Daglon välillä. Daglo komentaa RSF-joukkoja.

Al-Burhania ja Dagloa on vaadittu neuvottelemaan keskenään, mutta sitä tuskin tapahtuu ihan heti, sillä kenraalit ovat kutsuneet toisiaan rikollisiksi.

RSF-joukot on perustettu vuonna 2013. Ryhmä nousi janjaweed-taistelijoiden keskuudesta. Sudanin vuonna 2019 syrjäytetyn presidentin Omar al-Bashirin alaisuudessa aikoinaan toimineet janjaweed-taistelijat olivat surmanneet Darfurin alueella kymmeniätuhansia ihmisiä, ja al-Bashiria itseään on syytetty kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Al-Burhan ja Daglo junailivat Sudanin viimeisen vallankaappauksen vuoden 2021 lokakuussa, mikä aiheutti leikkauksia kansainvälisiin avustuksiin ja johti mielenosoituksiin.

AL-BURHAN palveli aikanaan kolme vuosikymmentä 2019 syrjäytetyn al-Bashirin alaisuudessa. Hän on sanonut, että viimeisin vuoden 2021 vallankaappaus oli välttämätön.

Daglo on sittemmin kutsunut vuoden 2021 vallankaappausta virheeksi. Hänen mukaansa se ei onnistunut saamaan aikaan muutosta ja on elvyttänyt al-Bashirin hallinnon jäänteitä. Armeija syrjäytti al-Bashirin vuonna 2019 mielenosoitusten jälkeen. Tuolloin valta siirrettiin siviilihallinnolle, jolta se kaapattiin 2021.

Sudan on Afrikan kolmanneksi suurin valtio pinta-alaltaan Algerian ja Kongon demokraattisen tasavallan jälkeen. Se oli vielä vuoden 2011 alkupuolella Afrikan suurin valtio, mutta Etelä-Sudanin itsenäistyttyä kesäkuussa 2011 se menetti noin kolmanneksen pinta-alastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE