Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Wille Rydman teki poliittisen ylösnousemuksen Petteri Orpon siunauksella

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Viime päivät ovat synnyttäneet vaikutelman pääministeristä, joka on alituisessa vaarassa muuttua kuskista matkustajaksi. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on luultavasti huomannut vaaran merkit itsekin koettuaan hallituksensa alkutahdeilla miltei epätodellisen tuntuisia vaikeuksia.

Simo Alastalo

Demokraatti

Syyllinen on tiedossa ja tietää sen itsekin. Puhumme jälleen perussuomalaisista.

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) natsismiin “liittyvine piirteineen” jäi tänään virallisesti historiaan. Tilalle perussuomalaiset nosti Orpolta ja kokoomukselta mitään kysymättä entisen kokoomuspolitiikon Wille Rydmanin. Häntä voi perustellusti pitää järjestyksessään toisena kohuministerinä.

Rydman savustettiin viime vuonna ulos kokoomuksesta. Asialla olivat puheenjohtaja Orpo ja silloinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, nykyinen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Kokoomusjohdolle oli liikaa Helsingin Sanomien kesällä 2022 julkaisema juttu, jossa esitettiin Rydmaniin liittyviä ahdisteluväitteitä. Rydman on väitteet kiistänyt. Hän on myös vienyt HS:n jutun poliisille ja juttu on esitutkinnassa, joten ei siitä nyt enempää.

PERUSSUOMALAISET kertoi Rydmanin valinnasta eilen. Orpo kommentoi valintaa ensimmäistä kertaa tänään kypsyteltyään tunnelmiaan yön yli. Tuli selväksi, että valinta on Orpolle kiusallinen eikä hän tunne kokoomuksen puheenjohtajana Rydmania kohtaan luottamusta.

– On selvää, että Wille Rydman ei olisi voinut olla kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas eikä hänestä näin ollen olisi voinut tulla myöskään kokoomuksen ministeriryhmän jäsentä, Orpo totesi.

Lisää aiheesta

Samalla Orpo vetosi asemaansa pääministerinä, joka kunnioittaa jokaisen puolueen oikeutta päättää omista ministerivalinnoistaan. Virassaan pääministerinä Orpo joutuu tyytymään Rydmanin toiminnan arvioimiseen valtioneuvoston jäsenenä.

Toisin sanoen pääministeri Orpon oli päästettävä Rydman sisään, vaikka puheenjohtaja Orpo oli juuri auttanut hänet pääovesta ulos.

Kokoomuslaiset ovat laajasti ihmetelleet Rydmanin poliittista ylösnousemusta. Orpon äkillinen siirtyminen ratin takaa takapenkille vaikuttaa herättäneen kokoomusväessä epäilyksen siitä, minne ollaan menossa ja kuka autoa parhaillaan ohjaa. Jotakin kentän hämmennyksestä kielii Orpon vakuutus, jonka mukaan kokoomus on edelleen kokoomus. Ilmeisesti se ei enää ole kaikille selvää.

RYDMANIN valintaa on luonnehdittu perussuomalaisten keskisormeksi. On mahdollista, että valinnan asiallisiksi naamioidut perustelut kätkevät sisäänsä mustaa huumoria paitsi kokoomuksen, myös suomalaisen median ja opposition kustannuksella.

Perussuomalaiset halusivat näyttää, että päättävät ministereistään ja heidän sopivuudestaan itse. Edes toimittajien maalittamiseen liittyvä viime päivien keskustelu, jossa on nostettu esiin myös Rydmanin käytös ei valintaan vaikuttanut. Tai sitten se lisäsi Rydmanin nostetta.

Rydman itse totesi olevansa valinnastaan yllättynyt. Hän tuskin piti ministeriyttään todennäköisenä kirjoittaessaan kirjaansa Salaisuus, jota ei ollut. Kirjaan on ikuistettu suorasanaiset näkemykset muun muassa Orpon ja Mykkäsen otteista.

TIEDÄMME siis valmiiksi, ettei osa Orpon hallituksen ministereistä suuremmin toisistaan pidä. Erikoista tilanteessa on lähinnä se, että epäluottamus on lähtökohtaista, ei hallituskauden mittaan syntynyt halkeama.

Perussuomalaiset ovat tämän asetelman omista syistään valinneet.

Voimme kuvitella tunnelmaltaan raamatullista viimeistä ateriaa muistuttavat valtioneuvoston yleisistunnot, jossa jeesukset pälyilevät epäluuloisina kavaltajiaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE