Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

WSJ: Yhdysvallat ilmoitti yli miljardin dollarin asekaupoista Israelille

LEHTIKUVA / AFP / JACK GUEZ

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut kongressille Israelin kanssa sovituista yhteensä yli miljardin dollarin suuruisista asekaupoista, kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal (WSJ).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kaupat koskisivat ainakin panssarivaunujen ja kranaatinheitinten ammuksia sekä taktisia ajoneuvoja.

Hallinnon on ilmoitettava kongressille uusista asemyynneistä, jos niiden arvomäärä ylittää tietyn rajan. Kongressi voi estää kauppojen läpimenon.

Biden varoitti viime viikolla voivansa pidättää asetoimituksia, jos Israel hyökkää erittäin tiheästi asutetuille alueille Rafahissa. Tuota edeltävällä viikolla Yhdysvallat oli jo keskeyttänyt yhden pommitoimituksen Rafahiin liittyvien huolten vuoksi.

TUORE kauppa osoittaa, ettei Bidenin hallinto todennäköisesti halua syventää hänen hallintonsa ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun välille syntynyttä juopaa.

Päätös edetä uusien asekauppojen kanssa näin pian pommitoimituksen keskeyttämisen jälkeen kaivaa kuitenkin maata Bidenin pyrkimyksien alta, jos presidentin tarkoituksena on painostaa Netanjahua miettimään uudestaan Gazaan kohdistuvia sotatoimiaan, Middle East Democracy Center -instituutin asiantuntija Seth Blinder arvioi WSJ:lle.

Israelin hallinto voi Blinderin mukaan tulkita tuoreen julkistuksen takuuksi sille, että Gazan sodassa käytetyt ammukset voidaan korvata tulevaisuudessa, vaikka Rafahista olisikin nyt erimielisyyttä. Julkistuksessa ilmoitetut aseet voivat saapua Israeliin vasta vuosienkin päästä.

Tuoreeltaan ilmoitettuja asekauppoja on WSJ:n mukaan hierottu aiemmin tänä keväänä.

Yhdysvallat on lähettänyt Israelille muun muassa kymmeniätuhansia pommeja, panssarivaunujen ja tykistön ammuksia sekä ilmatorjuntakalustoa sen jälkeen kun Israel aloitti sotatoimensa Gazassa lokakuun alkupuolella. Näissä toimituksissa on hyödynnetty usein kongressin jo aiemmin hyväksymää 23 miljardin dollarin arvoista asepakettia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE