Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yhdysvallat myöntää linjanmuutoksen: “Emme yritä päästä eroon Assadista”

Yhdysvallat ei enää pyri Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaatamiseen, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön Syyrian-asioista vastaava korkea diplomaatti James Jeffrey maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Haluamme nähdä (Syyriassa) hallinnon, joka on perustavanlaatuisella tavalla erilainen. Kyse ei ole hallituksen vaihdosta – emme yritä päästä eroon Assadista, Jeffrey sanoi washingtonilaisen ajatushautomon tapaamisessa.

Jeffreyn mukaan länsivallat eivät avusta Syyrian jälleenrakennuksessa, ellei Assadin hallitus taivu kompromisseihin. Arvion mukaan Syyria tulee tarvitsemaan 260–350 miljardia euroa maan kunnostamiseen lähes kahdeksan vuotta kestäneen sodan jälkeen.

Jeffrey muistutti, että Assad ei ole vielä voittanut sotaa. Maassa arvioidaan olevan yhä noin 100 000 aseistettua taistelijaa, jotka vastustavat hallitusta. Tämän takia Assadin tulisi taipua kompromisseihin, diplomaatti arvioi.

YK:n pakolaisjärjestö arvioi, että noin 250 000 Syyrian pakolaista saattaa palata koteihinsa ensi vuonna. Järjestön mukaan Syyriaan palaavat joutuvat kotimaassaan edelleen vaikeisiin olosuhteisiin. Pulaa on kouluista, terveydenhuollosta ja toimivasta viemäröinnistä.

Linjamuutoksesta ollut merkkejä aiemminkin.

Yhdysvaltain tavoitteena Syyriassa Barack Obaman presidentinkaudella oli Assadin kampeaminen vallan kahvasta, mutta Donald Trumpin kaudella on jo aiemmin nähty merkkejä siitä, että tavoitteesta olisi luovuttu.

Lisää aiheesta

Maaliskuussa 2017 Foreign Policy raportoi, että Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Rex Tillerson olisi sanonut yksityisessä keskustelussa YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin kanssa, että Assadin kohtalo voitaisiin jättää Venäjän käsiin.

Myöhemmin samana vuonna Trumpin hallinnon YK-lähettiläs Nikki Haley vahvisti toimittajille, ettei Assadin kaataminen enää ollut Yhdysvalloille tärkeä tavoite.

Yhdysvallat on aiemmin pitänyt jälleenrakennukseen myönnettävän avustuksen ehtona sitä, että Iranin joukot lähtevät maasta. Iranilaisten läsnäoloa vastustaa myös Syyrian rajanaapuri Israel.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE