Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvaltalaissenaattorit arvostelevat Trumpia – vaativat Turkin erottamista Natosta

Lehtikuva

Presidentti Donald Trumpin vahvana liittolaisena tunnettu senaattori Lindsey Graham on arvostellut ankarasti presidentti Donald Trumpin päätöstä vetää Yhdysvaltain joukot Pohjois-Syyriasta.

Demokraatti.fi/STT

Graham kutsui päätöstä katastrofiksi ja sanoi kurdien hylkäämisen tahraavan Yhdysvaltojen maineen. Hänen mukaansa päätös myös avaa ovet äärijärjestö Isisin nousulle.

Päätös sai aikaan myös puoluerajat ylittäviä liittolaisuuksia Yhdysvaltain jakautuneella poliittisella kentällä. Graham uhkasi yhdessä demokraattisenaattori Van Hollenin kanssa Turkkia erottamisella sotilasliitto Natosta, kertoo uutiskanava MSNBC.

– Otamme käyttöön sanktiot, jos Turkki hyökkää Syyriaan. Vaadimme myös heidän erottamistaan sotilasliitto Natosta, jos he hyökkäävät äärijärjestö Isisin kalifaatin kukistamisessa auttaneita kurdeja vastaan, senaattorit sanoivat kanavan mukaan.

Trump itse on puolustanut päätöstään voimakkaasti.

– Minut valittiin päättämään nämä naurettavat sodat, jossa mahtava armeijamme auttaa ihmisiä, jotka eivät edes pidä Yhdysvalloista, hän tviittasi. Trumpin mukaan sodista ovat hyötyneet Kiina ja Venäjä, jotka ovat nähneet Yhdysvaltojen ”jumiutuvan suohon ja menettävän samalla miljoonia dollareita”.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on tehnyt jo enemmän kuin kukaan on odottanut. Hän myös hieman yllättäen uhkasi tuhoavansa tarpeen tullen Turkin talouden.

– Haluan myös toistaa, että jos Turkki tekee mitään minkä tulkitsen viisaudessani olevan ylitse rajojen, tuhoan ja hävitän Turkin talouden, Trump tviittasi.

Turkki uhkaa hyökätä hetkellä millä hyvänsä

Turkin armeija ilmoitti aiemmin olevansa valmis aloittamaan sotilasoperaationsa Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan koska tahansa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi tänään, että Turkki saattaa ”tulla minä hyvänsä yönä ilman varoitusta”. Turkin valtionmedia kertoi myös, että Syyrian-vastaiselle rajalle olisi lähetetty lisäjoukkoja Erdoganin varoitusten jälkeen.

Turkki ja Yhdysvallat sopivat elokuussa, että ne muodostavat turvavyöhykkeen Syyrian pohjoisosaan. Neuvotteluiden jälkeen valtioilla on ollut muun muassa yhteisiä maa- ja ilmapartioita alueella. Turkki on kuitenkin syyttänyt Yhdysvaltoja viivyttelemisestä turvavyöhykkeen muodostamisessa.

Nyt Erdogan kertoi presidenttien välisen puhelun aikana Trumpille, että turvavyöhyke loisi tarvittavat olosuhteet syyrialaisten pakolaisten palaamiselle Syyriaan. Turkissa on tällä hetkellä yli 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista.

Niin EU kuin YK ovat ilmaisseet huolensa operaatiosta. YK:n humanitaarinen koordinaattori Syyriassa Panos Moumtzis painotti, että operaation seurauksiin liittyy paljon kysymyksiä vailla vastauksia.

Moumtzis teki myös selväksi, ettei hänellä ollut ennakkotietoa Yhdysvaltojen päätöksestä. Hänen mukaansa YK:lla on valmiussuunnitelma siltä varalta, että siviilit kärsivät.

Myös EU:n edustaja Maja Kocijancic sanoi toimittajille Brysselissä, että aseellinen väkivalta vain pahentaisi siviilien kärsimystä ja haittaisi huomattavasti tämänhetkisiä poliittisia pyrkimyksiä. Kocijancicin mukaan EU pitää Turkin turvallisuushuolia perusteltuina, mutta EU:n mielestä ainoa kestävä ratkaisu Syyrian konfliktiin syntyy poliittisin, ei sotilaallisin keinoin.

Ranska taas vaati Turkkia olemaan tekemättä mitään, mikä vaarantaisi Isisin vastaisen taistelun Syyriassa.
STT–Sanna Raita-aho

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE