Ulkomaat

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean massiivisen sotaharjoituksen on tarkoitus alkaa – Pohjois-Korea: ”Sodanlietsontaa”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YONHAP / - /

Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen on tänään tarkoitus aloittaa vuosittainen ilmasotaharjoituksensa Etelä-Koreassa. Harjoituksen on tarkoitus jatkua perjantaihin asti. Yhdysvaltojen ilmavoimien mukaan harjoitukseen osallistuu noin 230 lentokonetta ja arviolta 12 000 ihmistä Yhdysvalloista ja Etelä-Koreasta.

Harjoituksesta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Sekä Pohjois-Korean että Yhdysvaltojen viranomaiset ovat sanoneet, että sodan uhka Korean niemimaalla on kasvanut.

Lauantaina Pohjois-Korean ulkoministeriö muun muassa sanoi tiedotteessa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kerjäävän ydinsotaa. Sunnuntaina Pohjois-Korea syytti Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa jo ”sodanlietsonnasta”. Nähtäväksi jää, seuraako sotaharjoituksesta Pohjois-Korean vastatoimia.

Lauantaina Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster puolestaan sanoi, että sodan mahdollisuus Pohjois-Koreaa vastaan kasvaa joka päivä. Hän kuitenkin lisäsi, että aseellinen konflikti ei ole ainoa ratkaisu.

Joidenkin tarkkailijoiden mukaan koe osoitti, että Pohjois-Korea pystyy iskemään Yhdysvaltoihin asti.

Yhdysvaltain senaattori Lindsey Graham sanoi ABC Newsin mukaan, että maan sotilashenkilöstön perheitä on syytä alkaa siirtää pois Etelä-Koreasta. Graham myös ilmoitti kehottavansa puolustusministeriö Pentagonia lopettamaan Yhdysvaltain sotilaiden perheenjäsenten lähettämisen Etelä-Koreaan.

– On mieletöntä lähettää (sotilaiden) puolisoita ja lapsia Etelä-Koreaan, kun ottaa huomioon Pohjois-Korean provosoinnin, republikaanien pitkäaikainen senaattori varoitti sunnuntaina paikallista aikaa.

Viime viikolla Pohjois-Korea laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen. Joidenkin tarkkailijoiden mukaan koe osoitti, että Pohjois-Korea pystyy iskemään Yhdysvaltain itärannikolle asti.

Presidentti Trumpin hallinto on vakuuttanut estävänsä Pohjois-Koreaa kehittämästä aseistusta, jolla maa kykenisi ampumaan ydinkärjellä varustetun ohjuksen Tyynenmeren yli Yhdysvaltoihin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat