Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat tapaavat myös presidentti Niinistön ja Puolustusvoimain komentajan

LEHTIKUVA / HANDOUT / CHARLES E. BURDEN
Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat Mark Milley (vasemmalla) ja Valeri Gerasimov tapasivat tänään Vantaalla.

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajat ovat tavanneet tänään Suomessa, vahvistaa Puolustusvoimat. Tapaaminen järjestettiin valtioneuvoston tiloissa Königstedtin kartanossa Vantaalla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen edustajat eivät ole osallistuneet tapaamiseen, vaan Suomi on tarjonnut tilaisuudelle puitteet, Puolustusvoimat kertoo. Puolustusvoimien tiedotteen mukaan osapuolet tiedottavat itse tapaamisen sisällöstä ja tuloksista.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan Mark Milley ja Valeri Gerasimov keskustelivat muun muassa ”alueellisista konflikteista ja strategisesta vakaudesta sekä muista strategisista ja operationaalisista kysymyksistä”.

–  Tapaaminen jatkoi keskusteluja, joilla pyritään parantamaan sotilasjohdon viestintää maiden välillä, tarkoituksena vähentää riskejä ja välttää yhteentörmäyksiä operaatioissa, asevoimat kertoo tiedotteessaan.

Tarkempia tietoja tapaamisesta ja sen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen. Uutistoimisto AP:n mukaan Milley kertoi tapaamisen olleen tuottelias.

–  Kun suurvaltojen sotilasjohtajat kommunikoivat, maailma on turvallisempi paikka, Milley sanoi AP:n mukaan.

Komentajat tapaavat Suomessa myös presidentti Sauli Niinistön ja Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen. Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo STT:lle, että suomalaisjohdon tapaamisessa on kyse lähinnä ”kohteliaisuuskäynnistä”, eikä sen sisällöstä ole ennakkotietoja. Tapaamisen aikaa ja paikkaa ei kerrota turvallisuussyihin vedoten.

Arhippainen toteaa, että Suomi on aiemminkin järjestänyt vastaavia tapaamisia ”neutraalina kokouspaikkana” Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajille.

–  Se on positiivinen tunnustus molemmilta osapuolelta, että tämä tuntuu olevan turvallinen ja sopiva kokouspaikka, Arhippainen sanoo.

Komentajien tapaaminen järjestettiin Königstedtissä myös 2018

Wall Street Journal huomauttaa asevoimien komentajien keskustelun ajoittuvan hetkeen, jossa Yhdysvallat on huolissaan terrorismista maan joukkojen poistuttua Afganistanista. Ääriliike Talebanin hallintaansa ottaman Afganistanin on pelätty olevan otollinen alusta terroristiryhmien nousulle.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat toivoneet voivansa vakiinnuttaa läsnäolonsa Keski-Aasiassa terrorisminvastaisia operaatioita varten. Yhdysvallat ei toistaiseksi ole saanut Venäjältä vastakaikua operaatiolle.

WSJ:n mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin torjui ajatuksen tavatessaan kesäkuussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Eurooppaa parhaillaan kiertävä Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley on tavannut Euroopassa ainakin kollegansa Britanniasta, Australiasta ja Kanadasta sekä sotilasliitto Naton johtoa, lehti kertoo.

Milley ja Gerasimov ovat tavanneet kerran aiemmin Sveitsissä vuonna 2019. Milleyn edeltäjä Joseph Dunford Jr. tapasi Gerasimovin myös Königstedtin kartanossa vuonna 2018.

STT – Maiju Ylipiessa, Saara-Miira Kokkonen

Uutista täydennetty Max Arhippaisen kommenteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE