Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

YK syyttää sekä Venäjää että Ukrainaa teloituksista

AFPTV / AFP), AFP / LEHTIKUVA
Kuvaa sodan tuhoista Ukrainan Bahmutissa.

Ukrainan ulkoministeriö kertoo olevansa kiitollinen Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation työstä, mutta ei pidä hyväksyttävänä sitä, että vastuu asetetaan hyökkäyksen uhrille. Ulkoministeriön lausunnosta kertoo muun muassa Kyiv Independent.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

- YK:n peruskirjan mukaan Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen, ministeriö sanoo.

Ukrainan ulkoministeriö sanoo myös, että se odottaa YK:n operaation välttävän toimenpiteitä, jotka voitaisiin tulkita uhrin ja hyökkääjän rinnastamiseksi.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets kiistää rikkomukset Ukrainan puolella. Hän vaatii todisteita ja sanoo maan noudattavan Geneven sopimuksia.

- Venäjä on laittomasti hyökännyt maahamme, tappaa ja sieppaa Ukrainan kansalaisia sekä estää edelleen pääsyn sotavankeihimme. Epäinhimillisen kohtelun ja kidutuksen laajuus on piilotettu, hän sanoo.

YK kertoi perjantaina, että sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

YK:n tarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi, että operaatiolla on todisteita kummankin puolen raakuuksista.

- Olemme syvästi huolissamme jopa 25 venäläisen sotavangin sekä taistelukyvyttömien ihmisten välittömistä teloituksista, jotka olemme dokumentoineet, Bogner sanoi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

Välitön teloitus tarkoittaa, että ihmistä syytetään rikoksesta ja hänet tapetaan välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Bognerin mukaan teloitukset suoritettiin usein heti kiinnioton jälkeen taistelukentällä.

Bognerin mukaan 15 ukrainalaisen sotavangin epäillään tulleen teloitetuksi venäläisjoukkojen toimesta. Hänen mukaansa palkkasotilasyhtiö Wagner on vastuussa 11 näistä teloituksista.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan sotavankien huonosta kohtelusta siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli vuosi sitten.

Uutista on päivitetty kello 9.34 Ukrainan ulkoministerin ja ihmisoikeusvaltuutetun kommenteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE