Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

YK: Väkeä pakenee kodeistaan Burkina Fasossa

LEHTIKUVA / AFP Olympia de Maismont
Helmikuisessa kuvassa burkinafasolainen sotilas vartioi ja suojelee maan sisäisten pakolaisten leiriä.

Yli 3 000 ihmistä on paennut kodeistaan Burkina Fason pohjoisosissa viikonlopun väkivaltaisen verilöylyn jälkeen, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Paenneista yli 2 000 on UNHCR:n mukaan lapsia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Järjestön tiedottaja Babar Baloch kertoi paenneiden lähteneen joko täysin ilman mitään tai vain muutamien tavaroiden kanssa.

– Paikalliset perheet ottivat heidät anteliaasti vastaan ja jakavat siitä vähästä, mitä heillä on, hän sanoi.

Paenneet tarvitsevat kipeästi muun muassa vettä, suojaa sekä lääketarvikkeita. UNHCR kumppaneineen tarjoaa apua ja on rakentamassa 200:aa suojaa, mutta Balochin mukaan lisäresursseja tarvitaan.

Aseistautuneet jihadistit hyökkäsivät Solhanin kylään lähellä Nigerin ja Malin rajaa viime viikonloppuna. UNHCR kertoo, että noin 140 ihmistä teloitettiin hyökkäyksessä, ja lisäksi kymmeniä ihmisiä loukkaantui vakavasti. Paikallislähteiden mukaan kuolleita on ainakin 160.

Isku on verisin vuonna 2015 alkaneiden väkivaltaisuuksien aikana.

Väkivaltaisuuksia esiintyy kiihtyvään tahtiin

Lauantain varhaisina tunteina alkanutta iskua edelsi samalla alueella Tadaryatin kylään tehty hyökkäys, jossa surmattiin toistakymmentä ihmistä.

Muutamaa viikkoa aiemmin aseistautuneet miehet olivat ampuneet kohti UNHCR:n ja muiden avustusjärjestöjen ajoneuvoja Dorin kaupungin ja Gouboudon leirin välisellä tiellä. Goudoubossa majailee yli 12 000 malilaista pakolaista ja turvapaikanhakijaa.

Vaikka kukaan ei loukkaantunut ajoneuvojen ampumisessa, Baloch varoitti, että aseistautuneiden ryhmien toiminta Burkina Fason eri alueilla sekä kasvava epävakaus vaikeuttavat huomattavasti avun ja suojelun tarjoamista. Hänen mukaansa UNHCR penääkin nyt toimia siviilien suojelun vahvistamiseksi sekä muistuttaa kaikkia osapuolia, että avustusjärjestöt tarjoavat ”elintärkeää apua riippumattomalla ja puolueettomalla tavalla”.

Vuodesta 2015 asti Burkina Faso on yrittänyt taistella kiihtyvään tahtiin tehtyjä jihadistihyökkäyksiä vastaan. Tähän asti iskuissa on kuollut ainakin 1 400 ihmistä. Toissa vuoden jälkeen väkivaltaisuudet ovat YK:n lukujen mukaan ajaneet yli 1,2 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE