Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

YK:n pääsihteeri: ”Historiallinen päätös” – ilmastotoimimattomuudesta voi tulla oikeudellisia seurauksia

AFP / LEHTIKUVA / ED JONES

YK:n yleiskokous hyväksyi keskiviikkona päätöslauselman, joka pyytää Kansainvälistä tuomioistuinta (ICJ) luomaan ilmastonmuutokseen liittyvät kansainväliset velvoitteet ja niiden rikkomisen oikeudelliset seuraamukset.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Päätöstä ovat ajaneet vuosien ajan Vanuatu ja Tyynenmeren saarten nuoret.

Päätöslauselma toivoo tuomioistuinta selkiyttämään kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteita varmistaa ilmaston suojeleminen. ICJ:n kannanotot eivät ole sitovia, mutta niillä on merkittävää laillista ja moraalista painoarvoa ja kansalliset tuomioistuimet usein huomioivat ne.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kutsui päätöstä historialliseksi. Hän painotti, että vaikka ICJ:n kanta ei olisi sitova, se auttaisi yleiskokousta, YK:ta ja jäsenmaita ryhtymään maailman epätoivoisesti tarvitsemiin, entistä voimakkaampiin ja rohkeampiin ilmastotoimiin.

Päätöslauselmaa tuki jo etukäteen yli 130 jäsenmaata, joten sen hyväksymistä pidettiin etukäteenkin todennäköisenä.

Vanuatun pääministeri Ishmael Kalsakau sanoi yleiskokoukselle, että päätöslauselma lähettää selkeän ja äänekkään viestin ympäri maailman ja myös kauas tulevaisuuteen. Vanuatu alkoi lobata ilmastopäätöslauselman puolesta vuonna 2021 sen jälkeen kun fidzhiläiset yliopisto-opiskelijat olivat aloittaneet kampanjoinnin vuonna 2019.

VIIKKO SITTEN sitten YK:n ilmastoasiantuntijoiden paneeli (IPCC) varoitti, että maapallon keskimääräinen lämpötila voi nousta 1,5 astetta yli esiteollisen ajan jo vuosina 2030-2035. Merkittäviä ilmastotoimia tarvitaan siis jo kuluvan vuosikymmenen aikana.

Vuonna 2015 solmittu Pariisin ilmastosopimus ei laillisesti velvoita maita saavuttamaan päästövähennystavoitteitaan. Uuden päätöslauselman tukijat toivovat muiden välineiden, kuten ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen, mahdollistavan seuraamusmenettelyt.

Aiemmin samana päivänä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa alettiin käsitellä kahta tapausta, joissa Ranskaa ja Sveitsiä syytetään epäonnistumisesta ympäristön suojelemisessa. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun maiden hallinnot ovat oikeudessa ilmastotoimien puutteen vuoksi.

ICJ:n odotetaan julkistavan kantansa noin kahden vuoden kuluttua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE