Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvostolle puhunut Zelenskyi: Venäjän iskut Ukrainan sähköverkkoon ”selkeä rikos ihmisyyttä vastaan”

LEHTIKUVA / AFP / GENYA SAVILOV
Asukkaita Venäjän ilmaiskussa kärsineen asuinrakennuksen edustalla Vyshgorodissa Ukrainassa 23. marraskuuta 2022.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän ilmaiskut ovat “selvä rikos ihmisyyttä vastaan”.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Zelenskyi puhui videoyhteydellä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan.

-  Kun lämpötila on pakkasasteilla ja kymmenet miljoonat ihmiset ovat ilman sähköä, lämmitystä ja vettä Venäjän iskujen vuoksi, se on selkeä rikos ihmisyyttä vastaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Keskiviikkona muun muassa Kiovassa sähkön ja veden jakelu oli ilmaiskujen vuoksi kokonaan poikki.

UKRAINASSA sähköjä on saatu palautettua 15 eri alueella, kertoo ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent. Sähköjen palautumisista kertoi sivuston mukaan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko Telegram-tilillään keskiviikkoiltana.

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoiva valtiollinen Energoatom-yhtiö kertoi keskiviikkona, että Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua.

Myös Ukrainan naapurimaa Moldovassa noin puolet maasta pimeni ohjustulituksen takia.

Alkuviikosta maailman terveysjärjestö WHO:n aluejohtaja Hans Kluge kuvaili tulevan talven Ukrainassa olevan “selviytymistä” vaurioituneen sähköverkon vuoksi.

Venäjä tekee kaikkensa tehdäkseen sähkögeneraattorista tehokkaamman ja tärkeämmän työkalun kuin YK:n peruskirjasta.

ZELENSKYI kritisoi myös turvallisuusneuvostoa puheensa lopussa. Venäjän veto-oikeus turvallisuusneuvostossa on luonut hänen mukaansa pattitilanteen, jossa laitonta hyökkäyssotaa käyvä maa voi estää turvallisuusneuvoston päätökset sotaa koskevissa asioissa.

-  Venäjä tekee kaikkensa tehdäkseen sähkögeneraattorista tehokkaamman ja tärkeämmän työkalun kuin YK:n peruskirjasta, Zelenskyi sanoi.

Turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Venäjän lähettiläs Vasili Nebenzja myönsi Zelenskyin puheen jälkeen Venäjän iskeneen Ukrainan sähköverkkoon. Iskuja hän perusteli sillä, että sähköverkko tukee Ukrainan armeijan toimintaa.

Nebenzja väitti Ukrainan siviilituhojen johtuvan muun muassa Ukrainan ohjuspuolustuksesta.

Me voisimme lähettää satoja generaattoreita.

EUROOPAN kaupunkeja kehotettiin keskiviikkona lähettämään generaattoreita Ukrainaan, jotta maa selviäisi edessä olevasta talvesta. Venäjän toistuvat ohjushyökkäykset ovat tuhonneet pahasti Ukrainan energiainfrastruktuuria.

Vetoomuksen generaattoreista esitti Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.

Firenzen pormestari Dario Nardella, joka johtaa Euroopan paikallisviranomaisten verkostoa, sanoi koordinoivansa 200 kaupungin ryhmää, jotka voisivat lähettää generaattoreita varastoistaan Eurooppaan.

– Me voisimme lähettää satoja generaattoreita, jotka soveltuvat jopa teollisuuskäyttöön. Niillä voisi tuottaa melkoisen määrän sähköä, Nardella sanoi.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan generaattoritkin olisivat toki hyvin tarpeellisia, mutta suurin tarve on raskaista työkoneista, jotta sähköverkkoa päästäisiin korjaamaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE