Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yle: Apulaisoikeuskansleri torppasi itärajan sulkemisen – ministeri Rantanen: Valmistelu jatkuu toisella mallilla

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Turvapaikanhakijoita Sallan raja-asemalla 21. marraskuuta.

Apulaisoikeuskansleri on pysäyttänyt itärajan rajoitustoimia tiukentavan hallituksen esityksen, koska siinä ei olisi riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa, kertoo Yle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on arvioinut Ylen mukaan sisäministeriön esityksen päätösluonnoksen, muistioluonnoksen ja salassa pidettävän muistion.

Puumalaisen mukaan ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellisia edellytyksiä.

SISÄMINISTERI Mari Rantanen (ps.) sanoi toimittajille eduskunnassa, että rajatiukennuksia valmistellaan nyt toisella mallilla. Hän ei kuitenkaan sanonut, millaisella mallilla.

-  Meidän tehtävämme on ensisijaisesti varmistaa suomalaisten turvallisuus ja kansalaisten turvallisuus. Siltä osin emme voi jäädä seisoskelemaan tumput suorina.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tämä ei tarkoita sitä, että kaikki olisi tässä vaiheessa pysähtynyt, sillä muitakin malleja on ja työ jatkuu. Hänen mukaansa asia tuo hetken viivästyksen.

HALLITUS on pyrkinyt vastaamaan itärajan tilanteeseen uusilla toimenpiteillä, joilla olisi riittävästi vaikuttavuutta. Esitystä on valmisteltu sisäministeriön johdolla.

-  Tällä nykyisellä toimenpiteellä ei välttämättä saatu sitä lopputulemaa aikaiseksi, mikä oli taustalla (ajatuksena), kertoi eräs lähde STT:lle.

Hän viittaa viime viikolla tehtyihin päätöksiin, joilla Kaakkois-Suomen kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien.

PRESIDENTTI Sauli Niinistö on kutsunut puoluejohtajat keskiviikkona koolle keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Niinistö mainitsi asiasta jo maanantaina Varsovassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Presidentti sanoi suosittelevansa Suomessakin unohtamaan teräväkielisyyttä, koska olemme hänen mukaansa kaikki samassa veneessä.

-  Minulla on tässä tarkoitus keskiviikkona tavata vielä puolueiden puheenjohtajia ja käydä heidän kanssaan ihan avoimen keskustelun vaan pyrkimättä mihinkään sen kummempaan, ja katsotaan kuinka sekin sitten sujuu, Niinistö kertoi tilaisuudessa.

Järeämpiä toimenpiteitä pohdittaessa hallitus on joutunut STT:n tietojen mukaan arvioimaan tarkkaan Venäjän toimintaa ja tavoitteita ja sitä, mihin Venäjä on valmis.

-  On selvää, että Venäjän toimintapaletti on hyvinkin laaja, yksi lähde sanoi.

STT kertoi jo maanantaina saamiensa tietojen mukaan, että sisäministeriössä on valmisteltu kahta eri vaihtoehtoa rajatilanteeseen vastaamiseen. Toinen vaihtoehdoista on se, että itäraja suljettaisiin kokonaan, ja toinen vaihtoehto on lievempi.

HALLITUS päätti viime viikolla sulkea aiemmin mainitut neljä rajanylityspaikkaa puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on toistaiseksi keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vieraili eilen Vartiuksen rajanylityspaikalla ja kertoi Suomen tekevän tarvittaessa nopeasti lisätoimia, jos nykyinen toiminta itärajalla jatkuu.

Orpo antaa eduskunnalle rajaturvallisuutta koskevan pääministerin ilmoituksen torstaina kyselytunnin jälkeen.

Saila Kiuttu, Sanna Nikula/STT

Korjattu otsikko klo 16.44.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE